Bocsánatot kért a japán miniszter, mert bulizott a lezárás idején

 

Bocsánatot kért a japán egészségügyi miniszter, amiért 23 minisztériumi dolgozóval együtt részt vett egy éjszakába nyúló vacsorán Tokióban. A japán kormány vizsgálatot indított a lezárások idején együtt vacsorázó, bulizó közalkalmazottak és a miniszter ügyében.

Tamura Norihisza egészség- és munkaügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: sajnálja, hogy „eljátszotta az emberek bizalmát”, amikor egy késő estébe nyúló munkavacsorán vett részt a múlt héten a főváros Ginza nevű bulinegyedében.

A minisztériumban múlt szerdán, este negyed nyolckor kezdődött egy megbeszélés 23 fő részvételével, majd később a miniszter és tíz kollégája átvonult egy étterembe, ahol vacsoráztak és szeszes italt is fogyasztottak – számolt be a Kyodo News japán hírügynökség kedden.


„Rendkívül sajnálatos, hogy a koronavírus féken tartásáért felelős egészségügyi minisztérium dolgozói részt vettek egy ilyen vacsorán” – fogalmazott Kato Kacunobu kormányszóvivő egy másik sajtótájékoztatón.

A minisztériumban vizsgálat indult az ügyben és a kormányszóvivő jelezte, hogy az érintettek büntetésre számíthatnak.

Japánban a koronavírus miatt rövidített munkaidőben dolgoznak a közalkalmazottak és a vállalatok alkalmazottai egyaránt. A koronavírus-munkacsoport javaslatának értelmében a közös ebédeken, vacsorákon legfeljebb négy személy vehet részt, akik családtagok vagy kollégák lehetnek.

A címlapfotó illusztráció.