Még több száz hajó torlódik a Szuezi-csatornán

 

Helyreállt a hajóközlekedés az egyiptomi Szuezi-csatornában, miután kiszabadították azt a megfeneklett óriás konténerszállító hajót, amely közel egy hétig állta el a forgalmas vízi utat – jelentette be a csatornát üzemeltető hatóság.

A 400 méter hosszú Ever Given hajó múlt kedden az erős szélben átlósan beszorult a csatorna egyik szűk, déli szakaszában, aminek következtében teljesen leállt a forgalom az Európa és Ázsia közötti legrövidebb hajózási útvonalon.

A csatornában hétvégén végzett kotrási és ásási munkáknak köszönhetően a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) mentésben részt vevő munkásainak és a holland Smit Salvage nevű cég mentőcsapatának vontató- és kotróhajókkal sikerült részlegesen kiszabadítania az Ever Given hajót hétfő kora reggel – nyilatkozott két tisztségviselő. A hajó teljes kiszabadítására irányuló erőfeszítések egész nap folytatódtak.


A csatornában legalább 369 tengeri hajó torlódott fel és várakozik áthaladásra, köztük több tucat konténerszállító tengerjáró, olajtanker, valamint cseppfolyósított földgázt (LNG) és kőolajgázt (LPG) szállító hajó - tudatta Oszama Rabi, az SCA elnöke. Az egyiptomi állami Nile TV (Nílus Televízió) szerint több mint 400 hajó vesztegelt hétfőn a baleset miatt.

A Szuezi-csatorna Hatóság vezetője a tévének hangsúlyozta, hogy két és fél, három napig tarthat, amíg ledolgozzák a lemaradást, és naponta több mint száz hajó haladhat majd át a csatornán. Megerősítette, hogy az Ever Given sértetlen, és a csatorna már hajózható.

Az Ever Givent lízingelő, Tajvanban bejegyzett hajózási társaság, az Evergreen Line hétfőn közölte, hogy miután kiszabadították a csatornából, a konténerhajót alaposan átvizsgálják, hogy alkalmas-e a tengeri hajózásra. Csak ezt követően döntenek a hajórakományról, és a vizsgálati jelentés lezárását követően egyeztetnek a hajótulajdonossal.