Helikopter-balesetben meghalt Petr Kellner, a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa

 

Öt ember meghalt egy síkiránduláson szombaton, köztük Petr Kellner, Csehország leggazdagabb embere, amikor helikopterük lezuhant egy alaszkai gleccser közelében.Petr Kellner volt a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa.

A The New York Times értesülései szerint a baleset okai egyelőre nem ismertek, a mentőegységek szombat este 10 órakor kaptak riasztást.

A milliárdos üzletember halálhírére hétfő délelőtt a prágai tőzsde is reagált, és csökkenni kezdtek a PPF tulajdonában lévő vagy ahhoz köthető részvények. Az O2 telefonszolgáltató részvényeinek értéke tíz óráig egy százalékkal esett vissza, a Moneta Banké, amely rövidesen egyesül a PPF-fel, viszont már több mint három százalékkal.


Petr Kellner a PPF Group pénzügyi befektető csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,93 százaléka.

Magánvagyonát a Forbes magazin tavaly év végén 293 milliárd koronára (11,2 milliárd euróra) becsülte.

A prágai székhelyű PPF Group három kontinens számos országában vállalkozik a legkülönbözőbb ágazatokban. Többségi tulajdonosa egyebek között a lakossági kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televízióknak.

A PPF tavaly vette meg a Central European Media Entreprises (CME) csoportot, amelynek az említett két nagy televíziós társaság mellett egyebek között további televíziók, az O2 mobilszolgáltató, az Air Bank és a Skoda Transportation Services is tagja. A CME aktívumainak értéke a cseh sajtó szerint 48, 6 milliárd euró.

A PPF Group 2018 júliusában megvásárolta a Telenor távközlési cég leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában.

A következő évben a PPF Csoport eladta a magyarországi Telenor cégek, a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate 25 százalékát az Antenna Hungáriának. A partnerek új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF 75 és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.

A címlapfotó illusztráció.