Szíriai származású a colorádói lövöldöző, gyorsan eltűntek a fehér férfiakat hibáztató bejegyzések

 

Sorra tűnnek el a fehér férfiakat hibáztató tweetek, miután kiderült, hogy egy 21 éves szíriai születésű férfi, Ahmad Alissa ölt meg tíz embert Colorado államban. Az amerikai alelnök, Kamala Harris unokahúga, Meena Harris korábban azt írta, hogy a fehér férfiak jelentik a legnagyobb terrorfenyegetést.

 

Mint ismert, a férfi egy coloradói bolt, a King Soppers parkolójában kezdett el lövöldözni.


Tíz embert ölt meg, ebből kettőt közvetlenül a bolt előtt, további nyolccal az üzletben végzett. A rendőrségi közleményből az is kiderült, hogy miután a parkolóban meglőtt áldozata a földön fekve küzdött az életéért, az elkövető további lövéseket adott le rá.

Az áldozatok között van Eric Talley 51 éves helyi rendőrtiszt is, aki elsőként ért ki a helyszínre. A hétgyermekes családapa nemrég váltott munkahelyet arra hivatkozva, hogy a családja miatt nem akar a frontvonalban dolgozni.

Az elkövető miután megadta magát a helyszínre érkező rendőröknek, közölte, hogy az anyjával szeretne beszélni. Egyelőre nem tudta megmagyarázni, hogy miért követte el a hidegvérű ámokfutást, testvére azonban elmondta, hogy Ahmad Alissa Szíriában született, családjával hároméves korában költöztek az Egyesült Államokba, és már a középiskola óta problémái voltak, antiszociális viselkedése mellett paranoid tüneteket is mutatott.

Az elmúlt másfél évben a Facebookon sorozatosan arra panaszkodott, hogy nincs barátnője, és

több posztjában is utalt arra, hogy mennyire gyűlöli a korábbi elnököt, Donald Trumpot. Közösségi oldalán továbbá azt is hirdette, hogy mennyire büszke iszlám vallására.

Ahmad Alissa tagja volt a helyi birkózó csapatnak. A Denver Postnak egy forrás elmondta, hogy az elkövető erőszakos ember volt, aki többször fenyegetőzött edzőtársai megölésével is: „Félelmetes volt a közelében lenni. Végzősként, miután elveszítette az egyik mérkőzését, kiabálni kezdett, hogy mindenkit megöl. Megijedtünk, de senki sem hitt neki.”

Nem sokkal a coloradói gyilkosságok előtt Atlantában egy fegyveres férfi nyolc emberrel végzett. Március 16-án a 21 éves Aaron Long nyolc embert lőtt le három különböző masszázsszalonban, köztük hat ázsiai nőt is. Az elkövető azt mondta, hogy nem faji okból, hanem azért követte el a gyilkosságokat mert szexfüggőséggel küzd.

Kamala Harris unokahúga,  Meena Harris egy Twitter-bejegyzésben azt írta:

„Még nem telt el egy hét az atlantai lövöldözés óta. Az erőszakos fehér férfiak jelentik a legnagyobb terrorista fenyegetést hazánk számára.”

Az alelnök unokahúga törölte bejegyzését miután a 21 éves elkövetőről, Ahmad Al Aliwi Alissaáról kiderült, hogy szíriai származású. Meena Harris ezek után kifejtette, hogy miért gondolta azt, hogy a gyilkos fehér bőrű: „Az alapján, hogy élve vették őrizetbe, és hogy Amerikában a tömeges lövöldözések többségénél az elkövető fehér férfi, azt feltételeztem, hogy a tettes fehér bőrű.”

Nem Meena Harris volt az egyetlen, aki így nyilvánult meg. Paul Joseph Watson egy brit konzervatív videóblogger is reagált az ítélkező bejegyzésekre:

„Miután kiderült, hogy az elkövető arab volt, ráadásul az Iszlám Állammal is kapcsolatba hozható, több baloldali újságíró tweetjei törlésére kényszerült, mert hamisan azt állították, hogy a boulderi tömeggyilkos fehér bőrű.”