Krimibe illő fordulat az európai vakcinaháborúban

 

Már-már krimibe illő fordulatot vett az európai vakcinaháború. Átkutattak egy üzemet Olaszországban, ahol az AstraZeneca csaknem 30 millió ampullát rejtegethetett, amelyet a hírek szerint Nagy-Britanniába akartak kivinni. A gyógyszercég ezt cáfolta. Az AstraZeneca az első negyedévben a vállalt mennyiség harmadát szállítja az EU-tagállamoknak – hangzott el az M1 Híradójában.


Forró hangulatú online csúcstalálkozó elé néznek az unió állam- és kormányfői. A csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozásra már több tagállami vezető készül. Sebastian Kurz kérdőre vonná az Európai Bizottságot az akadozó vakcinaszállítások, valamint azok szétosztása miatt. Az osztrák kancellár szerint nem lakosságarányosan jutnak hozzá az oltóanyaghoz az országok, hanem összességében, aki többet rendelt, az többet is kap.

Nagy vitára lehet számítani az Európia Bizottság javaslata kapcsán is, amely szigorítaná az oltóanyagok exportját az unióból. Az intézkedés leginkább a brit–svéd AstraZeneca gyógyszergyárat érintheti, mert a cég folyamatosan csökkenti az unióba küldött szállítmányok mennyiségét.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint akár vakcinaexport-tilalmat is bevezethetnek az Egyesült Királysággal szemben, sőt, az AstraZeneca oltóanyagának előállításához szükséges alapanyagok kivitelét is megtilthatják.

Olaj lehet a tűzre az unió és az brit–svéd gyógyszeripari vállalat közötti vitában az a csaknem 30 millió adag AstraZeneca oltóanyag, amelyre az olasz hatóságok bukkantak egy vakcinapalackozó cég raktárában – számolt be az olasz La Stampa.

Az napilap úgy tudja, hogy az oltásokat az AstraZeneca hollandiai üzemében állították elő, majd Olaszországba szállították, ahonnan a csomagolást követően a vakcinákat valószínűleg Nagy-Britanniába exportálnák – igaz, Londonban ezt az értesülést már cáfolták.

A jövőben minden vakcinaexport-kérelem esetén figyelembe kellene venni az arányosság és a viszonosság elvét. Vagyis: megnézik, hogy a célországban milyen a járványügyi helyzet és milyen az átoltottság, és szempont lesz az is, hogy a másik ország nem akadályozza-e az ottani vakcinakivitelt az EU-ba – hangzott el az európai Bizottság sajtótájékoztatóján.

„Az exportengedélyezési eljárás nem irányul egyetlen ország ellen sem, de a saját népességünknek is biztosítanunk kell az oltóanyagot, és ebben valóban le vagyunk maradva. Az EU jelenleg a járvány egyik gócpontja, miközben a legnagyobb vakcina exportőr is. Február elseje óta mintegy 10 millió adag oltóanyagot exportáltak az unióból az Egyesült Királyságba, de egyetlen adag sem jött vissza” – mondta Vladis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

Kommunikációs trükkök helyett az Európia Bizottság hozzon be minél több oltóanyagot a szerződések szerint – így reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra, hogy az uniós testület szigorítaná vakcinaexport engedélyezését.

„Egy dolgot kellene elérnie az Európia Bizottságnak: megkötöttek szerződéseket. A szerződésekben vannak mennyiségek meg határidők, tartassák be őket. Lehet okoskodni jobbra-balra, meg szakkifejezéseket használni, meg exportkorlátozás vagy nem tudom micsoda. Tartassák be a szerződéseket. Amit lekötöttek, érjék el, hogy azokat a gyártók itt, Európában a tagállamok rendelkezésére bocsássák” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A végső szót a szigorításra az unió állam- és kormányfői mondhatják ki a csütörtökön kezdődő, kétnapos online csúcstalálkozójukon. Sajtóhírek szerint Boris Johnson brit miniszterelnök Mark Rutte holland és Alexander de Croo belga miniszterelnökkel már tárgyalt arról, hogy vétózzák meg a javaslatot.

A címlapfotó illusztráció.