Közszereplőnek igen, magánszemélynek nem lehet a halálát kívánni a Facebook szerint

 

Guardian tulajdonába került egy dokumentum a Facebook irányelveiről. A 2020-ban készült háromszáz oldalas iromány útmutatásokat tartalmaz a közösségi oldal moderátorai számára, hogyan kezeljék a közszereplőket, illetve a nem közszereplőket ért zaklatásokat.

A Facebook irányelvei szerint a felhasználók akár a közszereplők halálát is kívánhatják, és azt el kell tűrniük – áll a brit Guardian című lap szerkesztőségéhez eljuttatott dokumentumban.

A kiszivárogtatott dokumentumból kiderül, hogy a közösségimédia-portál moderátorainak máshogy kell bánniuk a közszereplőkkel és a nem közszereplőkkel,

ám a Facebook elég tágan értelmezi a közszereplő fogalmát: közszereplő minden politikus, akár megválasztották, akár nem, és mindegy, milyen pozíciót tölt be egy kormányzatban. Az újságírók is közszereplők, ha nyilvánosan publikálnak.

A „minősítés megszerzéséhez” az online hírnév már elég, egészen pontosan úgy határozták meg, hogy akkor minősül valaki közszereplőnek valaki, ha több mint százezren követik valamelyik közösségi oldalon létrehozott fiókján.

Illetve az is elegendő, hogy valakit a Facebook közszereplőnek minősítsen, ha az elmúlt két évben legalább öt hír címében, alcímében megemlítik a nevét. „Kivételek ez alól a 13 évesnél fiatalabb gyermekek, ők sosem számítanak közszereplőnek” – áll a dokumentumban.

A zaklatás minden aspektusának kimerítő meghatározására tett kísérlet azt jelenti, hogy a Facebook szabályai meglepő sajátosságokat is tartalmaznak. A felhasználók például „zaklathatják” a halott személyeket, de csak azokat, akik 1900 előtt hunytak el, és az is megengedett, hogy felhasználói kitalált karaktereket zaklassanak. A moderátoroknak írt dokumentumban például megemlítik, hogy a „Homer Simpson egy k***a” tartalommal szemben semmilyen intézkedést ne tegyenek.

A Facebook irányelvei azonban nem védik meg a közszereplőket a támadásoktól, beleértve a súlyos testi sértéssel való fenyegetést, a becsmérlő szexuális kifejezéseket vagy a személyes adatok kiadására irányuló fenyegetéseket.

A dokumentum szerint a közszereplőknek tűrniük kell a kritikákat és a támadásokat, de egy bizonyos szint után el kell távolítaniuk a moderátoroknak a bejegyzéseket. Magánszemélyek esetében sokkal szigorúbb szabályokat ír elő: „eltávolítunk minden olyan tartalmat, amelynek célja a megalázás vagy megszégyenítés, ideértve például valakinek a szexualitásával kapcsolatos állításokat.” A magánszemélyeket nem lehet halálfenyegetéssel megcélozni, olyan tartalmakat megosztani, melyek ünneplik vagy kigúnyolják halálukat vagy súlyos testi sérüléseiket.

A Guardian megkeresésére a Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy fontosnak tartják a politikusok és más emberek kritikus vitáinak a lehetőségét a nyilvánosság előtt, de ez nem jelenti azt, hogy megengedik, hogy zaklassák őket az applikációnkon.

Hozzátette, hogy eltávolítják a gyűlöletbeszédet és a súlyos károkkal való fenyegetést, függetlenül attól, hogy ki a célpont, és további módszereket vizsgálnak a közéleti személyek zaklatás elleni védelmére.

Rendszeresen konzultálunk biztonsági szakértőkkel, emberi jogi jogvédőkkel, újságírókkal és aktivistákkal, hogy visszajelzést kapjunk politikánkról és megbizonyosodjunk arról, hogy jó úton haladunk-e” – fogalmazott a szóvivő.

A címlapfotó illusztráció.