Furcsa választ adott a bizottsági szóvivő

 

Nem állítható, hogy az Európai Bizottság egyáltalán nem felelős a koronavírus elleni oltóanyagok szállításainak késlekedéseiért, azonban a végrehajtó testület az európai uniós tagállamokkal együtt tárgyalt az oltóanyaggyártó vállalatokkal az uniós vakcinabeszerzésekre vonatkozó szerződésekről, amelyek egy általános kiszállítási ütemezést is tartalmaznak - mondta Stefan de Keersmaecker, a bizottság illetékes szóvivője az MTI-nek nyilatkozva.

„Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt tárgyalt a beszerzésekre vonatkozó keretmegállapodásról, a tagországok tehát már kezdettől részt vettek a folyamatban” – közölte de Keersmaecker. Ezen túlmenően viszont a tagállamok maguk tárgyaltak a vakcinagyártó vállalatokkal, és rendelték meg a vakcinákat, mert a tagállamoknak pontosabb információik vannak arról, hány dózis oltóanyagra van szükségük, mikorra és hova kell azokat kiszállítani.

„Az oltóanyagok kiosztása a tagállamok népességének méretétől függő elosztási kulcs alapján történik, ezt a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk, azonban lehetőségük van arra, hogy meghatározzák a vakcinák szállítási időpontját, és azt, hogy hol, milyen mennyiségben van szükség a vakcinára” – tette hozzá a szóvivő. Kitért arra is, hogy abban az esetben, ha a szállítmányozásban késedelem lép fel, akkor a testület irányítóbizottsága a tagállamok képviselővel együtt megvitatja a problémát a vakcinagyártó vállalatokkal.


„A szerződésekben a szállítási ütemezésre vonatkozó rendelkezések kötelező erejűek a vállalatokra nézve” – hangsúlyozta. A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy a bizottság Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos vezetésével külön munkacsoportot hozott létre az oltóanyaggyártási kapacitások fejlesztése céljából.

„A bizottság nagyon sokat tesz azért, hogy elhárítsa a gyártási kapacitásokkal kapcsolatban felmerülő akadályokat” – szögezte le Stefan de Keersmaecker.