×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Koronavírus-vakcinát és oltást igazoló okmányt is árulnak a Dark Weben

 

A Check Point Software kiberbiztonsági cég kutatói elmondták, hogy különböző gyártók, például az AstraZeneca és a Johnson & Johnson koronavírus elleni oltóanyagainak listáját fedezték fel a Dark Weben, és eladásra szánt oltást igazoló kártyákat is találtak a cég szakértői.

A Dark Web az internet olyan része, melyen keresztül a kiberbűnözők tiltott termékeket árulnak és vásárolnak, a hitelkártyaszámoktól és a kábítószerektől kezdve a kiberfegyverekig, és most már a koronavírushoz kapcsolódó termékekig is – olvasható CNN Business hírportál cikkében.

A Check Point szóvivője a CNN Businessnek elmondta, bizonytalan, hogy az oltások valódiak-e, de a csomagolásról készült képek és az orvosi igazolások szerint „valódinak tűnnek”.

A jelentés szerint a Dark Weben eladott oltások száma az elmúlt három hónapban 300 százalékkal nőttek meg.

Mindezek mellett az oltást igazoló kártyát is meg lehet vásárolni, ehhez csak egy nevet és egy dátumot kell megadni.

A vakcinakártyákat profi módon másolják, ezt bizonyítja, hogy az amerikai járványügyi központ logójában szerepel egy sas képe, mely a vakcinakártyák jobb felső sarkában található meg, éppúgy mint a hamis vakcinakártyán is.

A kiberbiztonsági cég negatív koronavírustesztet igazoló iratot is talált a Dark Web eladó termékek listáján, ahol még akciót is adott az eladó a termékére: „vásárolj kettőt, és a harmadikat ingyen kapod.

Egyes szakértők szerint a vakcinakártyák és a digitális útlevelek körüli illegális piacok elkerülhetetlenek.

Nem mindenki fér hozzá az oltáshoz, sok országban lassú a bevezetés, és az emberek belefáradtak a lezárásba és a kijárási tilalomba” – mondta Michela Menting, az ABI Resaerch kiberbiztonsági szakértője.

„Ha az emberek könnyen megszerezhetik a hamis útlevelet a korlátozások elkerülése érdekében, akkor megteszik, és a tiltott piac megjelenik és bővül” – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.