×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vízágyúval oszlatták a lezárások ellen tüntetőket Európa több városában

 

Németországban mintegy tízezren, Hollandiában ötezren, de Ausztriában, Svájcban és Svédországban is tüntettek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen szombaton.

A holland rendőrség Amszterdam belvárosában vízágyúval oszlatta fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tüntetést szombaton.

Az ANP holland hírügynökség jelentése szerint a hatóságok mintegy ezer demonstrálót körülvettek a történelmi csatornanegyednél, másokat pedig a város külterületére vittek. Védőmaszkokat is osztottak azoknak, akik megfeledkeztek a járványügyi előírásokról. Letartóztatásokról nem érkezett jelentés.

Hollandiában az elmúlt hetekben az emberek

számos megmozduláson emelték fel szavukat a járványügyi korlátozások ellen, a tüntetések közül néhány erőszakba torkollott.

A tüntetők egy része (Fotó: EPA/Jeroen Jumelet)

A napi új fertőzések száma ismét emelkedni kezdett az országban. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint péntek reggel és szombat reggel között több mint 7650 esetet jegyeztek fel, ami január eleje óta a legmagasabb napi érték.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint az országban a járvány kezdete óta 1 211 447-en betegedtek meg a koronavírustól, 16 395-en meghaltak.

Németországban is maszk nélkül tüntettek

A Németország középső részén található Kasselben összeütközés volt a tiltakozók és a rendőrség, valamint az ellentüntetők között.

A tiltás ellenére ezrek – egyes források szerint tízezrek – gyűltek össze Kassel belvárosban és felvonulásba kezdtek.

A tüntetők többsége nem viselt maszkot. Néhány embert előállítottak, a hatóságok gumibotot és paprikasprayt is használtak. A rendőrség nagy erőkkel, vízágyúkkal és helikopterrel volt jelen a helyszínen.

Csendes demonstráció svájci módra

A svájci Liestalban helyszíni tudósítók becslése szerint 3-5 ezer ember vett részt egy a hatóságok által engedélyezett, csendes tüntetésen. A tüntetők közül többen nem viseltek maszkot. Néhányan transzparenseket vittek magukkal, amelyeken egyebek között az Elég volt!, A szeretet legyen kísérőtök, ne a félelem! mondatok is szerepeltek. A tiltakozók közleményükben azzal vádolták a svájci kormányt, hogy több mint egy éve túszként tartja fogva az országot.

Nyolc embert őrizetbe vettek Ausztriában

Bécsben a korlátozások ellen kéthetes rendszerességgel tüntető aktivisták ismét az utcára vonultak szombaton. Mivel a hatóságok a járványveszély miatt minden tüntetést betiltottak, a tiltakozók nem tartottak központi rendezvényt, hanem kisebb csoportokban demonstráltak, főként a Hauptbahnhof (főpályaudvar) környékén. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség feloszlatta a legnépesebb tüntetést, eközben paprikasprayt használt, és nyolc tüntetőt őrizetbe vett.