×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kettős nyomás alatt a Nyugat-Balkán, Magyarország lépéseket is tesz

 

Kettős nyomás alatt áll a Nyugat-Balkán, egyrészt az illegális bevándorlással, másrészt a koronavírus-járvánnyal kell megküzdenie – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szarajevóban.

Mint mondta, „itt van most már az ideje annak, hogy Európa ne csak beszéljen a Nyugat-Balkán segítéséről és támogatásáról, hanem valódi tetteket is végrehajtson”.

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország nemcsak beszél a támogatás fontosságáról, hanem valódi lépéseket is tesz.
Magyarország készen áll arra, hogy 15 rendőrből álló határrendész-szakaszt vezényeljen „Bosznia-Hercegovina azon határszakaszára, amely a legsebezhetőbb, annak érdekében, hogy az illegális migrációs hullámokat meg tudjuk állítani” – közölte.

Másrészt a külügyminiszter negyvenezer PCR-tesztet adott át Boszniának, hogy le tudja lassítani a vírus terjedését.

Minél ellenállóbb a Nyugat-Balkán ezen két nyomással szemben, annál jobb Magyarországnak egészségügyi és biztonsági szempontból” – tette hozzá. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy „a központosított brüsszeli oltásbeszerzés kudarcot vallott, sokkal kevesebb oltóanyag jön, és sokkal lassabban, mint ahogyan arról a szerződések szólnak”.

Minket, magyarokat is csak az mentett meg, hogy keleti irányból is vásároltunk nagy számú oltóanyagot” – hangsúlyozta. A magyarok a Nyugat-Balkán közvetlen szomszédságában élnek, ezért pontosan tudják, milyen fontos, hogy béke, biztonság és fejlődés legyen ebben a térségben.

Pontosan tudjuk, hogy ehhez feltétlenül szükséges az európai és az euroatlanti integráció felgyorsítása” – tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy amint a polgári repülés előtt újra megnyílnak a lehetőségek, a Wizz Air magyar légitársaság újabb bázist hoz létre Szarajevóban, ahonnan 7 ország 9 célpontját fogja kiszolgálni.

Bisera Turkovic külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy az Európai Unió elfogadta az új bővítési metodológiát, amelynek köszönhetően remélhetőleg felgyorsul a térség integrációja.

A boszniai miniszter beszélt arról is, hogy országa hiába rendelt a COVAX vakcinabeszerzési programon keresztül oltóanyagot, egyelőre semmit nem kapott. Boszniának az Európai Unió sokkal erősebb támogatására van szüksége. Az Európai Unió határozott fellépése jelzés lenne a nyugat-balkáni térség felé, hogy nem feledkezett meg a régióról – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.