×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Magyarul üzent a lengyel miniszterelnök: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

 

A lengyel kormányfő idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét is, amikor jókívánságait tolmácsolta a magyaroknak.

A lengyelek is osztják a magyarok szabadságszeretetét, a két nemzet ma is támogatja egymást, gondoskodva az egész közép-európai régió fejlődéséről és biztonságáról – jelentette ki Mateusz  Morawiecki lengyel kormányfő a hétfői magyar nemzeti ünnep alkalmából közzétett videoüzenetében.

Ezen a különleges napon azt kívánom Nektek hogy Petőfi Sándorhoz hasonlóan tudjátok kamatoztatni a tehetségeteket és képességeiteket azon értékek szolgálatában amikben hisztek.

Legyetek büszkék a saját történelmetekre, kultúrátokra, nyelvetekre. Ápoljátok a Bennetek mélyen gyökerező szabadságvágyat. Azt a vágyat ami - mint többször megmutattátok - jobbá változtathatja a világot. Hajrá Magyarország, Hajrá magyarok!


Morawiecki - a Facebookon közzétett, részben magyarul mondott -beszédében idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét is lengyel fordításban.

A lengyelek, a magyarokhoz hasonlóan, kénytelenek voltak harcolni szuverenitásukért, ezért ismerik a március 15-ei magyar ünnep szimbolikáját - húzta alá a kormányfő.

"Szabadság, szerelem; ez a két szó kísért, amikor szabadságot keresve diákként Budapestre látogattam, és elválaszthatatlanul kapcsolódik számomra Magyarországhoz és a magyar nemzethez"

– fogalmazott.

A lengyelek osztották a magyarok szabadságvágyát, kifejezték ezt akkor is, amikor Bem József tábornokkal az élén részt vettek a magyar szabadságharcban – idézte fel.
A lengyeleket és a magyarokat több száz éves barátság és testvériség köti össze, a két nemztet bebizonyította, hogy képes harcolni a szabadságért, és ebben a harcban egymást támogatták – emelte ki.

"Ápoljátok a bennetek mélyen gyökerező szabadságvágyat. Azt a vágyat, amely - mint többször megmutattátok - jobbá változtathatja a világot"

– jelentette ki a lengyel miniszterelnök.