Trócsányi: Az EU jövőjéről szóló konferencia sikere a nemzeti parlamentekben rejlik

 

A Fidesz EP-képviselője kiemelte: a nemzeti parlamentek közelebb vannak az emberekhez és jelentős erőforrásokkal rendelkeznek.

„A közel 8500 alsóházi és felsőházi nemzeti parlamenti képviselő hatékony bevonása megerősítené az Európa jövőjéről szóló konferencia sikerességét és legitimátását. Részvételükkel csökkenhetne a polgárok és az uniós döntéshozatal közötti távolság” – fogalmazott.

A képviselő sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy a nemzeti parlamentek nem kapnak valódi lehetőséget a részvételre. A kompromisszummal elfogadott nyilatkozat ugyan utal a nemzeti parlamentek szerepére, azonban a nyilatkozatban a hangsúly a ma még összetételében bizonytalan polgári platformokra helyeződik, így nem jeleníti meg kellő mértékben a nemzeti parlamentek szerepét – tette hozzá Trócsányi László.


Az Európai Unió intézményeinek vezetői közös nyilatkozatot írtak alá szerdán az Európa jövőjéről tervezett konferencia szervezésének megindításáról.

A konferencia célja egyebek mellett, hogy megoldást találjon az unió régóta tartó és új problémáira, és megerősítse az európai szolidaritást.

A nyilatkozatot az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság elnöke, David Sassoli, António Costa portugál miniszterelnök és Ursula von der Leyen írta alá.