Az oltási szabályokat megsértve kaptak oltást több ezren Romániában

 

Hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást Romániában, köztük a nemzetbiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények több mint ötszáz alkalmazottja – közölte szerdán a Recorder.ro tényfeltáró portál a bukaresti egészségügyi minisztériumtól származó adatokra hivatkozva.

Több száz kivételezettet oltottak be még az orvosok előtt, és több mint négyezer, elsőbbségre nem jogosult állampolgárt a krónikus betegek előtt.

A lap szerint többek között katonák és állami tisztségviselők családtagjait vették előre.


Romániában az oltáskampány első szakaszában az egészségügyi alkalmazottak, a január 15-én indult második szakaszban pedig a krónikus betegek, a 65 év felettiek, illetve a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző, illetve fokozott fertőzésveszélynek kitett foglalkoztatási csoportok tagjai, a közigazgatásban, energiaszektorban, nemzetvédelemben, közszállításban, távközlésben, oktatásban, szállítmányozásban, élelmezésben, vízműveknél, hulladékgazdálkodásban, temetkezési vállalatoknál, és a sajtóban dolgozók kaphatták meg az oltást.

A kampány teljes lakosságnak szóló harmadik szakasza még nem kezdődött meg.

Azzal magyarázták a soron kívüli oltást, hogy tönkremennének az adagok

A Recorder felidézte, hogy a a gyanúba keveredett oltóközpontok korábban azzal magyarázták az ismerősök, rokonok soron kívüli beoltását, hogy a hat dózist tartalmazó, megnyitott Pfizer-flakonokban a nap végén megmaradó adagok tönkremennének, ha nem használnák fel őket. Csakhogy az egészségügyi minisztérium kimutatásaiban

sok olyan oltóközpont szerepel, ahol bizonyos napokon ötnél több jogosulatlan személy kapott oltást, tehát éppenséggel miattuk nyitottak meg újabb flakonokat.

A lap „toplistát” készített a jogosulatlanok százait előrevevő oltóközpontokról, amelyen két katonai kórház is szerepel. A Vrancea megyei Focsani katonai kórházának parancsnoka egy korábbi sajtónyilatkozatban el is ismerte: körlevélben értesítették az első kategóriára jogosult alkalmazottakat, hogy a katonáknak kialakított oltóközpontban a velük együtt lakó közeli rokonaikat is beoltathatják, pedig a Recorder szerint erre nem létezik törvényes alap.

A védelmi minisztérium szerdán közleményben utasította vissza azt a feltételezést, hogy a tárca nem tartaná be az oltási stratégia szabályait. A minisztérium szerint a katonaság oltóközpontjaiban mintegy 33 ezer embert, köztük a tárca 19 ezer aktív alkalmazottját oltották be, az ugyanitt beoltott mintegy 5000 veterán és 4500 családtag pedig - többnyire életkora miatt - jogosult volt megkapni a vakcinát a kampány második szakaszában.

Vizsgálják az egészségügyi tárca adatközlését is

Romániában az új koalíciós kormányban is feszültséget okozott az oltáskampány „érzékeny” adatainak közzététele. Florin Citu liberális miniszterelnök közölte: a kormány ellenőrző testülete vizsgálja, hogy törvényesen járt-e el az egészségügyi tárca, amikor múlt héten publikálni kezdte a koronavírus-tesztelés és az oltáskampány laboratóriumokra, illetve oltóközpontra lebontott részletes adatait.

A román sajtó azt feltételezi, hogy a fegyveres erőket és titkosszolgálatokat zavarta a „túlzott átláthatóság”, főleg miután egyes lapok „párhuzamos oltáskampányról” kezdtek cikkezni. Egy korrupcióellenes civil csoport a nyilvánosságra került adatok alapján megállapította: a bukaresti oltóközpontok több mint 75 százaléka „zárt rendszerben” működik, nem jelenik meg a hivatalos előjegyzési portálon, és a március első napjaiban beoltottak alig egyharmada kapta meg a vakcinát a hivatalos portálon történt időpontfoglalás alapján, és kétszer annyi embert oltottak be „a párhuzamos kampány” keretében.

Romániában eddig 1 millió 300 ezer embert oltottak be, 673 ezren mindkét dózist megkapták.