×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megsemmisítette a volt brazil elnök elleni összes ítéletet egy főbíró

 

Megsemmisítette hétfőn a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök elleni összes ítéletet Edson Fachin, a legfelsőbb bíróság bírája. A volt elnök sorsáról így most a szövetségi bíróságok fognak dönteni.

Fachin döntése három olyan eljárásra vonatkozik, amelyekben egy curitibai elsőfokú bíróság elítélte Lulát Sergio Moro akkori bíró vádjai alapján, aki – ahogy Fachin fogalmazott – abban az időben „nem rendelkezett jogi hatáskörrel” ahhoz, hogy az ügyekkel foglalkozzon.

Fachin döntését a legmagasabb szintű, tizenegy tagú igazságszolgáltatási fórumnak még jóvá kell hagynia.

A brazil legfelsőbb bíróságon a Lava Jato (Autómosó) fedőnéven zajló, korábban többek között Moro által vezetett, korrupcióellenes vizsgálatért felelős Fachin döntése értelmében az említett három ügy a brazil szövetségi igazságszolgáltatás elé kerül. Amennyiben a legfelsőbb bíróság elfogadja Fachin döntését, Lula akár elnökjelöltként is indulhat a 2022-es választáson.

Bár Lulát korábban korrupciós vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, 2019 novemberében szabadon engedték, miután az alkotmánybíróság egy döntésével átértelmezte a büntető törvénykönyvet.