A német állam kinyújtott karja beavatkozik a magyar belügyekbe

 

A kioktatástól a nyílt beavatkozásig – magyar nyelvű adásokat indított a Deutsche Welle. A főigazgató azzal indokolta a döntést, hogy Magyarországon veszélyben van a média sokszínűsége. Mások szerint pedig csak tovább bővült a hazai ellenzéki média, ráadásul német közpénzből.

Egyértelműen beavatkozásként kell értékeljük ezt a lépést a Deutsche Welle részéről – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A német közmédia részéről különösen pikánsnak nevezte mindezt, annak fényében, hogy nemrégiben a német kancellár arról beszélt, tisztázni kell az egymás ügyeibe való beavatkozás fogalmát a nemzetközi kapcsolatokban.

Ennek ellentmondanak az első anyagok a Deutsche Welle részéről, nemcsak kizárólag baloldali szereplőket szólaltattak meg, de rögtön a zsidóüldözés és a nácizmus jutott az eszébe, az egyébként a budai várban forgatott anyag szerkesztőinek, riportereinek.

A jogi szakértő szerint ezek alapján arra számíthatunk, hogy

egy újabb ellenzéki, baloldali tartalmakat gyártó médium jelent meg a magyar piacon.

„A német állam egy kinyújtott karja beavatkozik a magyar belügyekbe, ráadásul egy éven belül választások lesznek Magyarországon” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Németország és Magyarország gazdasági és katonai kapcsolatáról kijelentette, hogy kiegyensúlyozott viszonyok jellemzik. A politikai kapcsolatokat illetően azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi német kancellár nem viseltetik negatív érzésekkel Magyarország iránt. Viszont a német közszolgálati média különböző csatornái, így például a ZDF is, számos olyan műsort sugárzott már korábban, amelyek sértőek voltak hazánkra és polgáraira nézve.

Ha politikai értelemben két részre bontjuk az országot, a Deutsche Welle Magyarország felével nyíltan nem kíván foglalkozni. Ha pedig a Fidesz-KDNP eredményeit vesszük figyelembe, akkor a magyarok kétharmadával nem kívánnak foglalkozni,

az ország többségével megy szembe, amikor baloldali narratívát terjeszt.

A többség hergelése nem támogatja sem azt, hogy a köznyugalom megvalósuljon Magyarországon, sem azt, hogy a két ország között minél felhőtlenebb legyen a viszony – zárta a jogi szakértő.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.z