×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Winston Churchill és Stephen Hawking után Sarah Gilbert is neves kitüntetésben részesült

 

Kitüntetést kapott az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közös oltóanyagát kifejlesztő kutatócsoport vezetője a „globális közjó” érdekében tett szolgálatáért.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem professzora a brit Királyi Művészeti, Ipari és Kereskedelmi Társaság (RSA) Albert-érmét kapta meg.

„Óriási megtiszteltetés átvenni ezt a díjat” – mondta a professzor. „Az Oxfordi Egyetem Covid-19-vakcinájának kifejlesztésére sok évvel azután került sor, hogy elkezdtem dolgozni ezen a területen, megtanulva hogyan kell egy elképzelésből gyorsan engedélyezett oltóanyagot készíteni, ami egy soklépéses folyamat” – tette hozzá Gilbert, aki 1994-ben csatlakozott az egyetem kutatóihoz.

„Az Oxfordi Egyetem nagyszerű csapatával az egész világ számára fejlesztettünk ki egy vakcinát, amelyet emberéletek megmentésére használnak most számos országban. Nekünk pedig kezdettől fogva ez volt a célunk” – mondta a szakember.

Gilbert a 156. kitüntetettje a díjnak, amelyet 1864-ben alapítottak Albert szász-coburg-gothai hercegnek, a társaság egykori elnökének az emlékére.

A korábbi kitüntetettek között van Winston Churchill, Marie Curie, Alexander Graham Bell, Stephen Hawking és Tim Berners-Lee.

A címlapfotó illusztráció.