Carla Bruni-Sarkozy a férje elleni ítéletről: Harcolni fogunk, s egy napon eljön az igazság

 

A Le Monde szerint „az egész országra veszélyes”, ha a korrupció megpróbálja zsebre vágni az igazságszolgáltatást. Carla Bruni-Sarkozy, a volt köztársasági elnök felesége viszont jelezte, nem adják fel: „harcolni fogunk, s egy napon eljön az igazság”. Erőteljesen megosztja a francia közvéleményt, hogy a bíróság első fokon letöltendő börtönre ítélte Nicolas Sarkozyt. Elemzők a történtek mögött két hatalmi ág erőpróbáját látják.

Úgy jött, mint derült égből a villámcsapás ez a bírói ítélet a francia jobboldal számára – írta a Le Monde azt követően, hogy a párizsi büntetőbíróság hétfőn egy év letöltendő börtönbüntetésre és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés és korrupció miatt Nicolas Sarkozy volt francia államfőt. Az ítélet nem jogerős, Sarkozy ügyvédei jelezték, hogy fellebbezést adnak be.

Mint az a legelső sajtóvisszhangokból egyértelműen kiderül, a jobb- és a baloldali lapok egyaránt szokatlanul keménynek látják az ítéletet. Mind a Le Monde, mind a Le Figaro fölveti, hogy itt a hatalmi ágak, a köztársasági elnöki (tehát a végrehajtói) és a bírói hatalom összecsapásáról is beszélhetünk.


A volt köztársasági elnököt és ügyvédjét azzal vádolták, hogy meg akartak vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe

– számolt be az MTI. A volt államfő telefonját a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos támogatás ügyében indult nyomozás keretében 2014 elején lehallgatták.

Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből kiderült, hogy a semmítőszék egyik magas rangú bírája, Gilbert Azibert egy másik, az úgynevezett Bettencourt-ügy nyomozásának részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Sarkozy állítólag egy monacói kinevezés érdekében közbenjárását ígérte a bírónak. Az ügyészség az ügy mindhárom szereplőjét korrupciós paktum megkötésével és befolyással való üzérkedéssel vádolta meg, az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsította, amit a bíróság bizonyítottnak látott. Az ügyvéd és a bíró ugyanazt a büntetést kapta, mint a volt elnök, ügyvédjét plusz büntetésként öt évre elítélték a hivatása gyakorlásától.

A büntetés aránytalanul súlyos, a bírói hatalom túlterjeszkedését jelzi – vélte Twitter-bejegyzésében a republikánusok (LR) elnöke.

 

 

Christian Jacob szerint az eljárás módja megkérdőjelezi az országos pénzügyi ügyészség (PNF) elfogulatlanságát.

Az LR alelnöke, Gilles Platret is úgy látja „szokatlanul súlyosan ítélték meg Thierry Herzog és Gilbert Azibert volt főbíró ügyét is az úgynevezett „korrupciós paktumban”.

Az embernek az a benyomása, hogy egy Mediapart-cikket (a francia elektronikus sajtóban az szélsőbaloldalhoz húzó, az iszlamisták melletti elfogultságáról ismert netes orgánum – a szerk.) olvas, ha az ítéletet böngészi – idézi aValeurs Actuelles a CNews televízió beszélgetős műsorában megszólaló Éric Zemmour filozófust és esszéírót. Fanyar humorával azt a kérdést is föltette, hogy „vajon Edwy Plenel-e a bírók főnöke ma Franciaországban?

Zemmour azért utalt az ismert, szélsőbaloldali (korábban a kommunista párt trockista irányzatához tartozó) újságíróra, a Mediapart főszerkesztőjére, mert Plenelnek komoly szerepe volt Sarkozy vitatott ügyeinek kommunikálásában. Az ítéletet megelőzően Plenel, aki döntő szerepet játszott Sarkozy és a líbiai diktátor állítólagos összefonódásainak ismertetésében, nemrég a BFMTV műsorában mintegy

az ügyészség szerepét átvéve támadta meg Sarkozy védelmének érvelését, hazugsággal vádolva a konzervatív politikust.

Nem vonhatjuk kétségbe az igazságosságot, csak azért, mert nem tetszik az ítélet – ezt viszont a legutóbbi helyhatósági választáson országos befolyásra szert tett, a baloldalhoz húzó Zöldek vezetője, Julien Bayou jelentette ki a BFMTV adásában.

A Le Monde szerint „az egész országra veszélyes”, ha a korrupció megpróbálja zsebre vágni az igazságszolgáltatást. Carla Bruni-Sarkozy, a volt köztársasági elnök felesége jelezte, nem adják fel: „harcolni fogunk, s egy napon eljön az igazság”.