×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiszáradt Velence, szinte teljesen elfogyott a víz a csatornákból

 

A decemberi árvíz után alacsony vízállás sújtja az olaszországi Velencét, szinte teljesen elfogyott a víz a csatornákból.

A kisebb csatornákban minimálisra csökkent a vízszint az olaszországi Velencében, ahol a város java részét beborító decemberi dagály után a most szombaton megérkezett apály okoz nagy nehézséget.

Már csak a szélesebb és nagyobb csatornákban működik a tömegközlekedés, a helyi forgalomra használt kisebb vízi utakon már a gondolák sem tudnak közlekedni a túl alacsony vízszint miatt, a legtöbb helyen már csak iszap van víz helyett. A vízszint mostani csökkenése felszínre hozta az épületeket tartó facölöpöket, amelyeket a szakértők szerint a rendszertelenné vált apály-dagály váltakozás miatt a szétrohadás fenyegeti. Az alacsony vízállás miatt több helyen erős csatornaszag érezhető.

Az apály egyébként megszokott jelenség Velencében, de az ilyen mértékű szárazság rendkívülinek számít. Egy évvel ezelőtt hatalmas áradással is szembe kellett nézniük a Velencében élőknek, 2019 novemberében ugyanis az utóbbi ezer év második legmagasabb vízszintjét, 187 centimétert mértek a városban, a szigetek majdnem egy hétre teljesen víz alá kerültek.