×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hiába a berlini állampolgárság, a ruandai bíróság dönthet a „ruandai Schindler” ügyében

 

Megállapította joghatóságát a terrorizmussal vádolt Paul Rusesabagina, az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezető ügyében az illetékes ruandai bíróság pénteken.

A törvényszék határozatával elutasította Rusesabagina érvelését, miszerint ruandai bíróság nem lehet illetékes ügyében, mert már nem ruandai állampolgár. Védője, Gatera Gashabana szerint megfellebbezik a döntést.

Rusesabagina már az első tárgyalási napon azzal érvelt, hogy belga állampolgár, akit akarata ellenére hurcoltak el tavaly nyáron Dubajból korábbi hazájába, amelyet 1996-ban hagyott el.

A bíróság pénteki döntésében megállapította, hogy Ruandának és Belgiumnak is joghatósága van az ügyben, de „nincs ok arra, hogy a pert áthelyezzék Ruandából Belgiumba”.

Az ügyészség szerint Rusesabagina eredetileg ruandai állampolgár, de a helyi törvények lehetővé teszik külföldi állampolgárok felelősségre vonását is olyan bűncselekményekért, amelyeket ruandai területen követtek el.

A Paul Kagame elnök bírálójaként ismert Rusesabagina ellen kilenc pontban emeltek vádat. A többi között terrorszervezetben való részvétellel, irreguláris fegyveres csoport alapításával, terrorizmus finanszírozásával,

illetve terrorcselekményként elkövetett gyilkossággal, emberrablással és rablással vádolják. Akár 25 év börtönbüntetéssel sújthatják, ha bűnösnek találják.

A 66 éves férfi korábban elismerte, hogy száműzetésben vezetője volt a kormányellenes Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű szervezetnek, és egyik alapító tagja volt katonai szárnyának, az FLN-nek, amely merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén.

A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után „ruandai Schindlernek” nevezett férfi számos tuszinak biztosított menedéket

az általa vezetett szállodában az 1994-es ruandai népirtás idején, később pedig megszökni is segített nekik.

A címlapfotó illusztráció.