Biden tűzparancsára 17 ember halt meg

 

Légicsapást hajtott végre csütörtökön az Egyesült Államok Szíriában egy Irán-barát milícia egyik objektumára – közölték amerikai illetékesek a Reuters hírügynökséggel.

Elsőként a Reuters hírügynökség adott hírt a légicsapásról névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesekre hivatkozva, később John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője is megerősítette.
John Kirby leszögezte, hogy Washington megvédi az Egyesült Államok és a vele szövetséges nemzetközi koalíció állományában szolgálókat. Hozzátette, hogy a légicsapás korlátozott volt, elkerülendő a helyzet súlyosbodását Szíriában és Irakban.


A műveletben megsemmisült a Katáib Hezbollah és a Katáib Szejjid as-Suhadá nevű síita milíciák több létesítménye az iraki-szíriai határ mentén.

Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselő a Reutersnek azt mondta, a művelettel Washington „üzenni akart", de el akarta kerülni egy nagyobb konfliktus kibontakozását.

Az al-Ihbaríja szíriai állami televízió közlése szerint az akciónak 17 halálos áldozata van, a londoni székhelyű, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint 22 milicista vesztette életét. A szíriai polgárháború eseményeit megfigyelő központ szerint mindannyian tagjai voltak a Hasd as-Saabi nevű, Iránnal szövetséges, síita iraki félkatonai ernyőszervezetnek.

A szíriai és az iráni külügyminiszter a légicsapásokat követő egyeztetésükön felszólították a nyugati országokat, tartsák be az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriára vonatkozó határozatait.

Február 15-én az észak-iraki Erbílben található amerikai bázist érte rakétatámadás, amelyben egy az amerikai hadsereggel szerződésben álló nem amerikai állampolgár meghalt, több amerikai pedig megsebesült. Pár nappal később Bagdad közelében is rakétatámadás ért egy bázist, ahol ugyancsak állomásoznak amerikaiak is.

Elemzők szerint Washington azért választotta célpontjául az Irán-barát milíciák szíriai állását, hogy időt adjon az iraki hatóságoknak lefolytatni a vizsgálatot az erbíli és a bagdadi támadások ügyében.