Az álhírek miatt a németek körében egyre többen kételkednek az AstraZeneca vakcinájában

 

Már nyoma sincs Európában a két-három héttel ezelőtti optimizmusnak. Az utóbbi napok szinte minden országban a szigorításról szólnak. Németországban is a járvány újabb hullámától tartanak. Fokozza a feszültséget, hogy sokan nem akarják beoltatni magukat az AstraZeneca vakcinával. A nyugati sajtó és a politikusok egy része ugyanis az elmúlt két hónapban ál- és rémhíreket terjesztett a brit–svéd oltóanyagról, és ennek most látszik meg igazán a káros hatása – derül ki az M1 Híradójából.

Egyre többen kételkednek Németországban az egyik nyugati vakcina, az AstraZeneca biztonságosságában.

Az oltóközpontok egy része üresen áll, három vakcinából lehet választani. 1,4 millió érkezett az AstraZenecaból, de ebből 1,1 milliót még nem használtak fel. Az oltásra jogosultak nagy része ezt a vakcinát nem szeretné megkapni.


Túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben

– állapította meg Jens Spahn német egészségügyi miniszter, aki szerint a fő gond az oltási kampány szervezésével van. Elismerte ugyanakkor, hogy többen nem akarják beadatni az AstraZeneca vakcináját.

Hiába engedélyezte az elsők között a brit–svéd vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség, a németek egy része mostanra nem bízik az AstraZenecában – erről Bende Balázs, a közmédia vezető külpoiltikai újságírója beszélt az M1-en. Úgy fogalmazott: a német ál- és rémhírek tovább fékezik az egyébként is alacsony átoltottságot Németországban.

Időközben a német sajtóban egyre hangosabb bírálatok jelennek meg az unió vezetésével szemben is.

Az országos közszolgálati televízió, a ZDF friss felmérése szerint

a német lakosság 57 százaléka elégedetlen az unió járványügyi tevékenységével.

Az adatokból az is kiderül, hogy a válaszadók többsége – párthovatartozástól függetlenül – úgy érzi, az EU nem végzi jól a munkáját. Az unió azonban a gyártókra mutogat.

Az Európai Bizottság lejárató kampányt folytat a BioNTech német gyógyszergyártó cég ellen – ezt már egy újságíró állítja a Focus online-on megjelent videóban. Emlékeztet, hogy az ARD olyan dokumentumokat szerzett meg, amelyek szerint a BioNTech eleinte dózisonként 54 eurót kért az új típusú koronavírus elleni vakcináért, amit az unió drágának talált.

Izraelben már a lakosság több mint 88 százalékát beoltották, és az uniót nemrég elhagyó Nagy-Britanniában is már 27 százalékos ez az arány, az EU-ban azonban csak hat százalék körüli az átoltottság.

Magyarországon jelenleg ez a szám uniós átlag feletti, jelenleg a lakosság több mint 7 százalékát oltották már be.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt

lehetne kritizálni az Európai Bizottságot a kialakult helyzetért, de most inkább támogatni kell a vakcinabeszerzésben, mert a vakcina az egyetlen esély a túlélésre.

A miniszterelnök kiemelte: ha most nem lenne az orosz és a kínai vakcina Magyarországon, akkor nagy bajban lennénk.


A járvány eddigi legsúlyosabb hulláma ellen a korlátozások meghosszabbításával próbál védekezni a görög kormány

Eközben a 90 százalékot is meghaladta az intenzív osztályok terheltsége Athénban és környékén. Itt él a görög lakosság fele, csaknem négymillió ember. Naponta mintegy ezer új fertőzöttet azonosítanak a régióban, ahol most mindössze 27 intenzív ágy maradt szabadon. A járvány eddigi legsúlyosabb hulláma ellen a korlátozások meghosszabbításával próbál védekezni a kormány. A március elejére tervezett enyhítéseket egyelőre mindenütt elhalasztják.

Görögországban mintegy kétezer új fertőzöttet azonosítanak naponta, minden második athéni – hasonló helyzet utoljára december elején volt.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök ezért bejelentette: egyelőre egy héttel meghosszabbítják a szigorú korlátozásokat: a fővárosban zárva maradnak az iskolák és az üzletek, és az este kilenc órakor kezdődő kijárási korlátozás is érvényben marad.

Meredek emelkedésnek indult a fertőzésszám Attikában. Szakértőink javaslatára ezért el kell halasztanunk a korlátozások március elsejére tervezett enyhítését. A legfontosabb feladat most azonban továbbra is az óvintézkedések betartása, hiszen már bebizonyosodott, hogy ezek működnek. Tudom, hogy mind fáradtak vagyunk, de már közel a vége, hiszen a kezünkben van a fegyver, a vakcina!” – jelentette ki Kiriákosz Micotákisz.

Kedden az orvosok ráadásul Athénban sztrájkoltak: a szakemberhiány ellen tüntettek. A legnagyobb orvosi szakszervezet szerint a Covid-osztályokon sincs elég orvos és ápoló, ami az ellátás puszta fenntartását is fenyegeti.

A címlapfotó illusztráció.