Még egy évig maradnak a szankciók a fehérorosz vezetők ellen

 

Az Európai Unió egy évvel, 2022. február 28-ig meghosszabbította a vitatott tisztaságú fehéroroszországi elnökválasztás, illetve az azt követő megmozdulások részvevői elleni erőszakos fellépés felelőseivel szemben bevezetett korlátozó intézkedések hatályát – közölte az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló tanács csütörtökön.

Az EU október elején vezette be a szóban forgó intézkedéseket, és a fehérorosz ellenzéki tüntetések elfojtásának felelőseit vette fel szankciós listájára.

Az azonnali hatállyal érvénybe lépő, vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal járó büntetőintézkedések több magas rangú tisztviselőt érintenek, illetve Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökhöz közel álló üzletemberekre és gazdasági szereplőkre is kiterjed.


A szankciós listán jelenleg 88 ember és 7 szervezet szerepel, közöttük Lukasenka elnök és fia, Viktor Lukasenka nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint a minszki vezetés kulcsfontosságú szereplői.

Az unió készen áll arra, hogy további eszközökkel támogassa a békés demokratikus átmenetet Fehéroroszországban, és további szankciók bevezetésétől sem riad vissza, ha a helyzet nem javul az országban - áll a tanácsi közleményben.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, a nemzetközi közösség több tagja azóta sem ismeri el annak eredményét. Számos tüntetést tartottak az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen. A megmozdulásokon többen meghaltak, megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.

A címlapfotó illusztráció.