×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Júniusban érkezhet az uniós gazdasági mentőcsomag első részlete

 

Azok az EU-tagállamok, amelyek saját gazdasági helyreállítási programjukat áprilisig jóváhagyják, júniusban megkaphatják az uniós gazdasági szubvenciók első részletét – jelentette ki Nelson de Souza portugál tervezési miniszter. A strukturális alapokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a vonatkozó rendelet „lezárt dosszié”, és az Európai Tanács áprilisban véglegesíti azt.

Portugália az Európai Unió soros elnökeként meghatározta a helyreállítási és rugalmassági szabályozás, valamint a strukturális alapokról szóló csomag életbe lépésének fontosabb feltételeit – számolt be a miniszterre hivatkozva az Euractiv brüsszeli hírportál csütörtökön.

„Április végére megteremtődhetnek a feltételek ahhoz, hogy az Európai Bizottság kötelezettséget vállaljon a „Next Generation EU” csomag finanszírozására, vagyis a szerződések megkötésére és a helyreállítási összegek kifizetésére”

– jelentette ki Nelson de Souza.

Hozzátette: az EU27-eknek le kell zárniuk a saját forrásaik felhasználásával kapcsolatos döntéshozatali folyamatot, és Portugália, mint az unió soros elnöke reméli, hogy ez a folyamat április közepére befejeződik.

A strukturális alapokkal kapcsolatban elmondta, hogy

a vonatkozó rendelet „lezárt dosszié”, és várakozásai szerint az Európai Tanács áprilisban „véglegesen” jóváhagyja.

A portugál Lusa hírportál EU-bizottsági forrásra hivatkozva arról számolt be február 10-én, hogy nyolc uniós tagállam még adós volt nemzeti helyreállítási tervének bemutatásával az EU végrehajtó szerve felé.

Február 18-án életbe lépett a helyreállítási csomag felhasználását szabályozó rendelet, amely minden tagállam számára lehetővé teszi az egyes tagállamok gazdaságmentő terveinek megtekintését.

A címlapfotó illusztráció.