×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Sterilizálás, internálás az ujgurok sorsa Kínában?

 

Az ujgurok a magyarokkal rokon népnek tartják magukat, s „zeneviláguk igen közel áll a magyar népzenéhez, az ősi hagyományokat ételkultúrájukban is őrzik, halottaik emlékére kopjafákat állítanak”.

Ujgur résztvevők a Kurultáj hagyományőrző rendezvény megnyitóján a Parlament Felsőházi üléstermében 2014. augusztus 7-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter bírálta az ujgurok „intézményesített elnyomását" Kínában az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt szerdán.

A tárcavezető elmondta, hogy olyan tanúvallomásokat és dokumentumokat kaptak a többségében muszlim vallású kisebbségnek otthont adó Hszincsiang tartományból, amelyek kiterjedt, intézményesített elnyomás és megfigyelés jelenlétét igazolják.

Az ujgurok, akik egyébként a magyarokkal rokon népnek tartják magukat, s „zeneviláguk igen közel áll a magyar népzenéhez, az ősi hagyományokat ételkultúrájukban is őrzik, halottaik emlékére kopjafákat állítanak”, a kínai vezetés erőteljes elnyomása alatt állnak, amit viszont politikai játszmák terén használnak fel a nagyhatalmak és a gigacégek.

A Le Figaro azt írja amerikai és ausztrál intézetek tanulmányait idézve, hogy legalább egymillió ujgur él internálótáborokban, ahol kényszermunkát végeztetnek velük, a nőket pedig erőszakkal sterilizálják. Kína következetesen tagadja a vádakat, álláspontjuk szerint a vallási szélsőségesek elkülönítésére hoztak létre táborokat, miután azok számos merényletet követtek el.