Még tíz évig ingyenes lehet a roaming az unióban

 

Az Európai Bizottság új rendeletet terjesztett elő annak biztosítására, hogy továbbra is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során – tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak. A barangolásról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban.

Ezt kívánja az EB további 10 évvel meghosszabbítani, a koronavírus-válság utáni mobilitást megkönnyítése érdekében. Emellett jobb barangolási szolgáltatásokat is biztosítanának az utazók számára.


A javaslat szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

Az új szabályok ezen felül hatékony hozzáférést biztosítanak majd a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.