×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyar történészt nevezett ki Ferenc pápa a Vatikán egyik legfontosabb intézményének tagjává

 

Magyar történészt nevezett ki Ferenc pápa a Vatikán egyik legfontosabb intézményébe. Molnár Antal az első magyar tagja a csaknem 70 éve alakult Pápai Történettudományi Bizottságnak. A testület közvetlen tanácsadó szervezete a pápának, tagjai nemzetközi szinten segíti a katolikus egyház munkáját. A történész azt mondja, hogy nem számított a kinevezésre, az - ahogy fogalmazott - derült égből jó értelemben vett villámcsapásként érte – hangzott el az M1 Híradójában.


A testület közvetlen tanácsadó szervezete a pápának, tagjai nemzetközi szinten segítik a katolikus egyház munkáját.

Molnár Antal legfontosabb feladataként az egyes nemzetek, ezen belül pedig a magyarok római jelenlétének az erősítését nevezte meg.

Legkedvesebb művét mutatja Molnár Antal. A 2016-ban a Palazzo Falconieriről írott munkája még a Pápa asztalára is eljutott.

A magyar történész negyedszázada kutatja a katolikus egyháztörténelmet, 18 könyve és több, mint 200 tanulmánya jelent meg a témában. 2011 és 2016 között a Római Magyar Akadémia igazgatója volt, és számos nemzetközi tudományos rendezvényt szervezett a Vatikánnal együttműködésben.

Molnár Antal számos díjat kapott a munkásságért, jelenleg a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének az igazgatója, márciustól pedig az egyik legfontosabb vatikáni intézmény, a Pápai Történettudományi Bizottság tagja.

A 67 éve fennálló intézetnek eddig még soha nem volt magyar tagja. A testületet összesen 32 egyházi és világi személy alkotja. Ők mind elismert tudósok a világ minden tájáról. Molnár Antalt, Ferenc Pápa személyesen választotta ki a feladatra.

„Ez a legjobb ilyen típusú megtiszteltetés, ugyanis nem nekem kellett pályáznom, igazából semmit sem kellett közvetlen érte tennem. Múlt héten kaptam egy emailt, múlt hét kedden, amelyben Bernard Ardura, a Történettudományok Pápai Bizottságának elnöke értesített, hogy harmadmagammal a bizottság új tagjává nevezett ki Ferenc Pápa, tehát igazából ez egy derült égből egy nagyon jó értelemben vett villámcsapás volt” – fogalmazott.

A történész legfontosabb feladataként a vatikáni magyar jelenlét erősítését nevezte meg. Ferenc pápa döntése nemcsak Molnár Antal munkásságának, hanem a megújult magyarországi egyháztörténeti kutatásoknak is az elismerése. A magyar történész megbízatása öt évre szól.