Nem sztrájkol már a Zsil völgye, befűthetnek Déván

 

Befejeződött a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja, miután a munkaügyi miniszternek és a szakszervezeti vezetőknek sikerült megállapodniuk az elmaradt bérek és pótlékok kifizetéséről.

A megállapodás bejelentése után feloszlott a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) székháza előtti bányásztüntetés, és hétfő este feljött a felszínre a lupényi bánya mélyén hat napja tiltakozó hetven bányász.

A szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalások után Raluca Turcan munkaügyi miniszter bejelentette: a bányászok február 25-én és 26-án kézhez kapják az elmaradt bérüket, az ételjegyeiket és a szállítási pótlékot. A miniszter bejelentése szerint a CEH is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot, és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.


A múlt hét elején kezdődött sztrájk miatt péntektől elfogyott a marosnémeti (Mintia) hőerőmű fűtőanyaga, így Déva több ezer lakása és közintézménye is fűtés nélkül maradt.

Az elmúlt fél évben ez volt a marosnémeti hőerőmű negyedik leállása, amely legutóbb február 9-én maradt fűtőanyag nélkül. Az erőmű a Zsil-völgyi bányákból származó szenet használja a villamos-energia előállítására, a hűtővizet pedig a dévai távhőszolgáltató hasznosítja.

A bányászok tiltakozását az váltotta ki, hogy nem kapták meg február 15-én a bérüket. Ennek oka az, hogy a bányákat, a hőerőművet magában foglaló állami tulajdonban levő Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) súlyos anyagi nehézségekkel küzd, csődeljárás alatt van, adósságai meghaladják a másfél milliárd eurót.

A bérek kifizetése azért ütközött nehézségekbe, mert a vállalat bevételei januártól több mint ötven százalékkal csökkentek, azt követően, hogy a CEH elesett bizonyos állami támogatásoktól.