Hiába tiltakozik, kiadják Trump dokumentumait

 

Az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte hétfőn Donald Trump előző amerikai elnök adóbevallási és -visszatérítési, illetve egyéb pénzügyi dokumentumainak kiadását.

A testület elutasította Trump jogi csapatának arra irányuló kérését, hogy függesszék fel egy alsóbb szintű bíróság október 7-i ítéletét, amellyel arra utasították a már régóta a volt elnöknek dolgozó Mazars USA könyvelőcéget, hogy bocsássa Cyrus Vance manhattani demokrata párti ügyész rendelkezésére ezeket az iratokat.

“A munka folytatódik” – hangsúlyozta közleményében Vance, aki korábban azt közölte, hogy kedvező ítélet esetén késlekedés nélkül kérelmezni fogja ezen dokumentumok kiadását.


Az ügyész 2019-ben küldött idézést a Mazarsnak, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő, jelenleg 6:3 arányban konzervatív többségű legfelsőbb bíróság tavaly júliusban már eljárt ebben az ügyben, és elutasította Trump azon érvelését, miszerint hivatalban lévő elnökként mentességet élvez a büntetőügyi vizsgálatok alól.

Bár az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallásának és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette Donald Trump kivételével.

Trump ellen több ügyben is eljárás folyik az Egyesült Államokban, személyes és üzleti tevékenységével kapcsolatban is.

Ugyancsak hétfőn a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy el fog járni azon 2019-es kormányrendelet ügyében, amelynek értelmében megvonták a szövetségi finanszírozást mindazon egészségügyi klinikáktól és intézményektől, amelyek - más szolgáltatásaik mellett - a családtervezés részeként abortuszt ajánlanak a nőknek.

Hasonlóképpen, a testület a Trump által elfogadott egyik bevándorlási szabályozás törvényességét is vizsgálni fogja, amelynek keretében megtagadják az állandó tartózkodási engedélyt, azaz a zöld kártyát azon bevándorlóktól, akik a hivatal szerint valószínűleg szociális támogatásra szorulnának.

Emellett hivatalosan is elutasítottak a republikánusok nyolc még fennmaradt fellebbezését az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatban.