×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezt akarta Biden: megkezdődött az első migránsok befogadása

 

Az Egyesült Államok megkezdte a migránsok befogadását a déli határszakaszánál. A zömében közép-amerikai menedékkérők első csoportja már átlépte a mexikói-amerikai határt és Kaliforniában vannak. Joe Biden bevándorlással kapcsolatos intézkedései meghívóként szolgának az illegális bevándorlók számára – erről Georg Spöttle Nézőpont Intézet elemzője beszélt az M1 Ma reggel adásában.

Két éve lépett életbe Donald Trump intézkedéscsomagja, a Maradj Mexikóban!, amely arra irányult, hogy visszatartsa a közép-amerikai országokból az Egyesült Államokba tartó migránsáradatot.

Az előírások szerint a migránsok akkor léphettek be az országba, amikor a menekültügyi hatóságok jóváhagyták kérelmüket.

Joe Biden kormányzásának első intézkedései között volt ennek a szabályozásnak a visszavonása.

Azzal érveltek, hogy a kormány elkötelezett a biztonságos, rendezett és emberséges bevándorlás mellett. A republikánusok szerint viszont ezek a lépések veszélyesek és újabb válsághoz vezethetnek a déli határon – számolt be az M1 tudósítója.

A menedékkérők első csoportja, hat család már átlépte a határt, miután átestek koronavírus-szűrésen. Civil szervezetek ellátást, ideiglenes szállást biztosítanak szállást számukra.

A következő időszakban naponta 150 előre regisztrált menedékkérő lépheti át a határt. Összesen 25 ezren lehetnek jogosultak arra, hogy az Egyesült Államokban várják meg menedékkérelmük elbírálását – mondta a tudósító.

Trump elnök támogatói szerint a korábbi eljárások bár hosszadalmasak voltak, de hatékonyan szűrték ki a jogosulatlan menedékkérőket. Kritikusok szerint viszont a migránstáborokban rossz körülmények uralkodtak és sokan meg sem várták az eljárás lezárását és a zöld határon szöktek át az Egyesült Államokba.

Nem örülnek az intézkedéseknek

Georg Spöttle Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma délelőtt adásában elmondta, hogy főleg a határ menti államokban élők nem örülnek az intézkedéseknek.

Biden új rendszabálya szinte meghívóként szolgálhat az illegális bevándorlóknak, hogy még többen elinduljanak az Egyesült Államok felé. Közép- és Dél-Amerika államaiban béke van és demokrácia, bár kétségtelen hogy nagy a szegénység – fűzte hozzá.

„Demagóg szöveg, hogy engedjünk be a szegény menedékkérőket. Amerikának inkább beruházni kellene azokban az országokban és nem százazerzreket beengedni" – fogalmazott.

Az új intézkedésekkel az illegális bevándorlók nem tranzit zónába kerülnek, hanem privát szállásokon szállásolják el őket, ételt kapnak.

A menedékügyi kérelmek elbírálása akár egy évig is eltarthat és sokan nem fogják megvárni ezt, hanem családtagjaikhoz költöznek  és akár illegálisan is munkát vállalhatnak – hívta fel a figyelmet az elemző.

Joe Biden elnök azzal kampányolt, hogy az Amerikában tartózkodó mintegy

11 millió illegális bevándorlónak megadja az állampolgárságot.

Első körben zöld kártyát kapnak azok, akik öt éve már ott élnek, akik már tíz éve azok ügye gyorsított eljárásban folytatódik.

Merkel több szír menekülttel is készített szelfit 2015 szeptemberében (Fotó: MTI)

Georg Spöttle ezt az intézkedést  Angela Merkel híres szelfizéséhez hasonlította, amikor a német kancellár a bevándorlási krízis során illegális bevándorlókkal készített közös fotót.

Joe Biden terve szerint amnesztiát kapnának a Trump által kitoloncolt illegális bevándorlók.

Az elemző szerint viszont ez a túlzott liberális bevándorlási törvény sok problémát fog még okozni az amerikai kormánynak.

A címlapfotó illusztráció.