Katasztrófahelyzetet hirdettek Texas államban

 

Joe Biden amerikai elnök katasztrófahelyzetet hirdetett Texas államban, ahol a rendkívüli hideg miatt áramszünettel és vízhiánnyal szembesült több millió lakos – közölte a Szövetségi Válságkezelési Ügynökség (FEMA) szombaton.

A lépésnek köszönhetően a texasi lakosok szövetségi támogatást igényelhetnek például ideiglenes szállás igénybe vételére vagy a ház körüli javítási munkák elvégzésére.


Biden fontolgatja, hogy a jövő héten Texasba utazik, hogy első kézből szerezzen információkat a szövetségi intézkedés hatékonyságáról.

Ez az első válsághelyzet az Egyesült Államokban Biden egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta.

Az illetékes texasi hatóságok elmondták, hogy minden erőmű újra működik, de péntek reggel még 195 ezer háztartásban volt áramszünet. Emellett a 254 texasi megyéből 160-ban akadozott a vízellátás.

A hóval és faggyal járó ítéletidő Texason kívül Oklahomát, Louisianát és a közeli államokat is sújtotta. A zord időjárás eddig legalább 69 ember életét követelte.

A szövetségi válságkezelési ügynökség több tucat generátort, valamint üzemanyagot, vizet, takarókat és készételt küldött a katasztrófa sújtotta térségekbe.

A Texast sújtó extrém hideg miatt ezrével kellett mentsék a megdermedt tengeri teknősöket. 

A címlapfotó illusztráció.