Itt az idő, hogy Brüsszel is tegye a dolgát

 

Nemcsak azt jelezte a kormány, hogy készek hatályon kívül helyezni a „vitatott szabályozást”, hanem a szabályozás átalakítására vonatkozó normaszöveget is megküldték az Európai Bizottságnak (EB) – közölte az igazságügyi miniszter pénteken a közösségi oldalán.

Míg egyes ellenzéki politikusok azon örvendeznek, hogy hazájuk ellen igazságtalanul kezdeményeznek Brüsszelben…


Közzétette: Varga Judit – 2021. február 19., péntek

Varga Judit azt írta, a kormány jelezte az EB-nek, hogy amint tájékoztatják őket a jogszabály átalakításának elfogadhatóságáról, a magyar kormány kész haladéktalanul benyújtani az Országgyűlésnek, hogy a javaslatot a magyar törvényhozás még a tavaszi ülésszakban megtárgyalhassa.

Míg egyes ellenzéki politikusok azon „örvendeznek”, hogy hazájuk ellen igazságtalanul kezdeményeznek Brüsszelben kötelezettségszegési eljárásokat, addig a magyar kormány teszi a dolgát – fogalmazott.

Átláthatóvá tettük a civil szervezetek finanszírozását, hogy egyértelmű legyen, melyek azok az NGO-k, amik külföldi támogatással próbálnak politikai nyomást gyakorolni a hazai közéletre. Mindeközben mérsékeltük a hazánkra nehezedő migrációs nyomást” – emelte ki.

 

Hozzátette, bár a kormány mindenben „korrekten és transzparensen” járt el, a bizottság ismételten egy politikailag motivált eljárást indított, amelynek nyomására az Európai Unió Bírósága tavaly júniusban elítélte Magyarországot.

Varga Judit szerint a magyar kormány számos alkalommal biztosította az uniós intézményeket arról, hogy kész eleget tenni az ítéletben foglaltaknak, megteszi a végrehajtásához szükséges megfelelő intézkedéseket, ahogy kivétel nélkül minden korábbi ítélet esetében is megtette azt.

Magyarország az eredményes együttműködés jegyében folyamatos párbeszédet folytatott és folytat az ítélet végrehajtásáról a bizottsággal – írta.

Most Brüsszelnél pattog a labda, itt az idő, hogy ők is elvégezzék a munka rájuk eső részét” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Az Európai Bizottság – a kötelezettségszegési eljárások februári állásáról közzétett csomagja szerint – Magyarországgal összefüggésben arról határozott, hogy eljárást indít, mert véleménye szerint a magyar kormány nem tett eleget az uniós bíróság által a civiltörvény ügyében hozott ítéletének. A brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben az ítélet végrehajtására szólította fel a kormányt.