Akár negyvenszázalékos átoltottság is elég lehet a „normális” élethez

 

Jó és rossz tapasztalatokról is beszámoltak egy osztrák tanulmány készítői. Ischglben, tehát azon a tiroli településen vizsgálták a vírus terjedését, ahol tavasszal az első hullám egyik európai gócpontja volt. Mivel tavasszal a lakók 40–50 százaléka megfertőződött, ősszel a második hullám gyakorlatilag elmaradt a kialakult immunitás miatt. Ez jó hír, mert akár a 40–50 százalékos átoltottság is elég lehet a tömeges védettséghez. A rossz hír az, hogy Tirolban a vírus dél-afrikai mutáns változata terjed – közölte az M1 Híradója.


Üresek Ischgl utcái és szállodái is. Idén nincsenek turisták az osztrák síparadicsomban. Egy-egy helybéli síel csak, azt mondják évek óta nem esett annyi hó, mint most.


Tavaly ilyenkor azonban még pezsgett itt az élet – később derült csak ki, hogy Tirol tartományból, azon belül Ischglből terjedt el Európa jelentős részén a koronavírus. A helyi vezetőket azóta is azzal vádolják, hogy a turizmus védelmében nem hoztak időben óvintézkedéseket, még akkor sem, amikor több külföldi koronavírustesztje pozitív lett.

Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány szerint

az egy évvel ezelőtti járvány alatt Ischgl lakóinak több mint a fele átesett a koronavírus-fertőzésen.

Az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatói tavaly áprilisban, majd novemberben tesztelték az ott élőket.

Tavaly novemberben a második hullámban csak kevés megbetegedést regisztráltak Ischglben, a hónap közepén pedig a hullám már le is csengett. Decemberben, amikor egész Ausztriában rengeteg volt a beteg, Ischglben nem volt egy sem. Ez azt mutatja, hogy miután az emberek negyven-ötven százalékánál kialakult az immunitás, az egész település védetté vált” – fogalmazott az orvosi egyetem virológiai intézetének igazgatója, Dorothee von Laer.

Hangsúlyozta: a kísérlet azt is bizonyítja, ha a lakosság 40–50 százaléka megkapja a vírus elleni vakcinát, akkor az óvintézkedések betartása mellett, vissza lehet térni a normális élethez. Dorothee von Laer azonban megjegyezte:

a tavaly kialakult immunitással nem védhető ki a vírus dél-afrikai mutánsa.

Pedig Tirolban jelenleg ez okozza a legnagyobb gondot. Az osztrák tartomány lett a koronavírus dél-afrikai mutációjának legnagyobb gócpontja Európában. Már csaknem 300 esetben mutatták ki eddig a vírusvariánst. A bécsi kormány szigorú intézkedéseket hozott múlt pénteken: kizárólag azok léphetnek ki Tirol területéről, akik 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Egyszer már elég volt Ischglből! Most inkább menjünk biztosra!”– így fogalmazott a müncheni parlamentben Markus Söder bajor kormányfő, amikor védelmébe vette a beutazási tilalmat, amit Németország vezetett be a szomszédos Tirolból érkezőkkel szemben.

Az intézkedés március 3-ig lesz érvényben. A Németországba ingázó dolgozóknak negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, péntektől pedig olyan tanúsítványra is szükségük lesz, amelyben a munkáltatójuk igazolja, hogy létfontosságú munkakörben látnak el nélkülözhetetlen feladatot. Németország a korlátozástól azt várja, hogy le tudja lassítani vírusmutáció terjedését.