Bombakészítést tanultak, véletlenül felrobbantották magukat a tálibok

 

Legalább harminc tálib halt meg egy robbanószerkezet felrobbantása során a hétvégén Afganisztán északi, Balkh tartományában egy bombakészítés óra során – közölte a Defense Post kedden.

A tálib dzsihadisták egy csoportja február 13-án gyűlt össze Qultaq faluban egy mecsetben, hogy képzést kapjon bombák, valamint rögtönzött robbanóeszközök összeszereléséről.

Egy robbanószerkezet véletlenül felrobbant, és megölt legalább 30 tálibot, köztük hat külföldi állampolgárt, akik aknagyártó szakértők voltak – állítja az afgán hadsereg 209. shaheeni hadteste, amely megerősítette a halálos robbanást egy szombaton kiadott közleményben.


A tálibok nem kommentálták az esetet.

Az ilyen véletlenszerű robbanások meglehetősen gyakoriak a háború sújtotta Afganisztánban. Hasonló robbanás történt egy balkh-i Chahabar Bolak kerületben egy mecsetben augusztusban.

A tálib fegyveresek „bombagyártással voltak elfoglalva”, amikor az Ava Press szerint Afganisztán keleti részén, Andarban 2020 áprilisában a korábbiakhoz hasonló robbanás történt. Andar Ghazni körzetében a kormány tisztviselői megerősítették, hogy a robbanás legalább négy tálib tagot megölt.

A rögtönzött robbantások afgán civilek ezreit ölték meg az elmúlt években.

A tálibok nem hajlandók elfogadni a nemzetközileg támogatott afgán kormányt Afganisztán legitim vezetőjének, és az elmúlt években számtalan támadást indítottak a szövetségi biztonsági erők ellen.

A tálibok és az afgán kormány képviselői közötti béketárgyalások 2020 szeptemberében kezdődtek a katari Dohában az amerikai kormány közreműködésével. A tárgyalások többször megrekedtek, és nem sikerült jelentős előrelépést elérni a két szembenálló fél között. A tálibok a tárgyalások során továbbra is halálos támadásokat hajtanak végre az afgán biztonsági erők ellen, annak ellenére, hogy a békefolyamat során tűzszünetet vállaltak.

A címlapfotó illusztráció.