×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akár huszonöt évet is kaphat a „ruandai Schindler”

 

Megkezdődött a terrorizmussal gyanúsított Paul Rusesabagina, az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezető tárgyalása Kigaliban.

Az első tárgyalási napon azzal érvelt, hogy a ruandai bíróság nem lehet illetékes ügyében, mert egyrészt már nem ruandai állampolgár, másrészt pedig elhurcolták és túszként tartják fogva.

A Paul Kagame elnök bírálójaként ismert Rusesabagina ellen kilenc pontban emeltek vádat. A többi között terrorszervezetben való részvétellel, irreguláris fegyveres csoport alapításával, terrorizmus finanszírozásával, illetve terrorcselekményként elkövetett gyilkossággal, emberrablással és rablással vádolják. Akár 25 év börtönbüntetéssel sújthatják, ha bűnösnek találják.

Védője, Gatera Gashabana a törvényszéknek elmondta, hogy védencét belga állampolgársága miatt ki kell adni Belgiumnak, ahol tisztességes eljárásban részesülhet. Bonaventure Ruberwa ügyész ugyanakkor kijelentette, hogy

Rusesabagina kettős állampolgár és ezért mindkét országban bíróság elé állíthatják.

A törvényszék február 26-ra tűzte ki a következő tárgyalási napot, mondván, hogy megfontolja a vád és a védelem érvelését. A ruandai kormány hangsúlyozta, hogy Rusesabagina tisztességes eljárásban fog részesülni.

A 66 éves férfi korábban elismerte, hogy száműzetésben vezetője volt a kormányellenes Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE) nevű szervezetnek, és egyik alapító tagja volt katonai szárnyának, az FLN-nek, amely merényleteket követett el ruandai földön, a Burundi határ mentén.

A korábbi kelet-afrikai belga gyarmaton 1994-es tömegmészárlás száz napja alatt 800 ezer, többségében a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert, illetve mérsékelt hutut öltek meg. A harcok akkor értek véget, amikor is a jelenlegi ruandai elnök, Paul Kagame vezette, tuszi lázadó Ruandai Hazafias Front Ugandából benyomult az országba, és átvette a hatalmat.

Rusesabagina számos tuszinak biztosított menedéket az általa vezetett szállodában,

később pedig megszökni is segített nekik. A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után „ruandai Schindlernek” nevezett férfi tettéért számos kitüntetést kapott, George W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben az elnöki szabadságérdemrenddel tüntette ki.

A korábbi szállodavezető a népirtást követően elhagyta hazáját, s belga állampolgárságot kapott. Egy ideje már Texasban élt. Máig nem tisztázott, hogy végül miképp került vissza Ruandába.

A helyi rendőrség szerint „nemzetközi együttműködés” keretében sikerült letartóztatniuk őt, miközben Rusesabagina családja azt állítja, hogy a férfit illegálisan vették őrizetbe és egy rendkívüli kiadatás keretében szállították át 2020. augusztus 27-én Dubajból Ruandába.