A szlovák kormány beismerte, nagy a baj

 

Elszabadult a koronavírus brit mutációja Szlovákiában. Olyannyira kritikus a helyzet a kórházakban, hogy a szlovák kormány külföldi segítséget kér: orvosokat és ápolókat várnak a többi uniós tagállamtól, hogy fenn tudják tartani az intenzív osztályok működését. Néhány hete Portugália került hasonló helyzetbe, oda német katonaorvosok mentek. Szlovákia az ősz közepe óta többször is tömeges teszteléssel próbálta megállítani a járványt, sikertelenül. Az elmúlt napokban – a lakosságszám arányában – Szlovákiában haltak meg a legtöbben – közölte az M1 Híradója.


Már kora reggel rendőrök ellenőrizték az autósokat a komáromi Erzsébet-hídnál. Szlovákiában szerdától ismét szigorodtak a határátlépés feltételei. Az ingázóknak hét napnál nem régebbi negatív vírustesztet és munkáltatói igazolást kell felmutatniuk. A külföldi állampolgároknak még az utazás előtt regisztrálni kell magukat egy online oldalon, majd 14 napra karanténba kell vonulniuk.


A hatóságok nem állítanak meg mindenkit, csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak. A kisebb határátkelőket bizonytalan időre lezárták, a rendelkezés február végéig lesz érvényben. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy csak szükséges esetben utazzanak külföldre.

Az ötmilliós Szlovákiában ugyanis továbbra sem enyhül a járvány. Kedden csaknem 1500 új beteget jelentettek, és már több mint hétezren haltak meg a vírus szövődményeiben. A lakosság arányához mérten a halálozások számát tekintve Szlovákia az első helyre került a világon. Szakemberek szerint

nem kizárt, hogy a brit vírusmutáció mellett már a jóval fertőzőbb, dél-afrikai variáns is megjelent az országban.

Közben egyre súlyosabb szakember-hiánnyal küzdenek a kórházak, a kormány a többi uniós országhoz fordult segítségért.

„A szlovák kormány beismerte, nagy a baj. Több mint 3800 fertőzöttet ápolnak kórházban és kritikus szintre emelkedett az intenzív ellátásra szoruló koronavírusosok száma. További emelkedés az egészségügyi szolgáltatások érzékelhető korlátozásához vezetne. A súlyos járványhelyzet miatt a legképzettebb egészségügyi dolgozók hiányoznak az alapellátásból. A szlovák kormány azért fordul az unióhoz, hogy szakképzett egészségügyi dolgozókkal segítse a járványkezelést” – mondta az M1 tudósítója.

A kevés vakcina miatt lelassult a védőoltások beadása. Így Magyarország példáját követve Szlovákia is tárgyalásokat kezdeményez az orosz Szputnyik V vakcina beszerzéséről.

Közben kormányválság fenyeget az országban.

Tegnap meghalt egy kismama, nyolchónapos terhes volt. A férje is pozitív. És én nem tudtam értük semmit tenni” – indokolta kilépését a koalícióból Miroslav Kollár képviselő. Ezzel pedig megingott a négypárti koalíciós kormány. Ha az Emberekért nevű párt minden képviselője követi Kollárt, új választásokra kerülhet sor.

Közben Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő lemondásra szólította fel a kormányt, és arra kérte Zuzana Caputová államfőt, hogy az előrehozott választásokig nevezzen ki ügyvivő kormányt.