Változhatnak a magyar kisebbség jogai a szlovákiai népszámlálás után

 

Elkezdődött a népszámlálás első, elektronikus formában zajló szakasza Szlovákiában. A felvidéki magyar közösség számára ez azért fontos, mert a felmérés eredménye alapján a nemzeti közösségeket megillető jogok és lehetőségek is változhatnak. Az online kérdőíveket március 31-ig lehet kitölteni – közölte az M1 Híradója.


 


Újdonságnak számít, hogy egy lakos két nemzetiséget is megjelölhet. A jelenleg jogi helyzet alapján viszont a kisebbségi nyelvi jogok csak az első nemzetiségre vonatkozó kérdésre leadott válaszok alapján lesznek érvényesítve. Tehát csak azok a települések kerülnek a nemzetiségi települések listájára, amelyek ezen válaszok alapján is túllépik a 15 százalékos küszöböt” – hívta fel a figyelmet az M1 tudósítója.

A második nemzetiségre leadott válaszok nem lesznek figyelembe véve, ezért kiemelten fontos, hogy aki magyar, az csak az első nemzetiségre vonatkozó kérdésre válaszoljon, a másodikat pedig hagyja figyelmen kívül, és mielőbb tegyen eleget állampolgári kötelességének – tett hozzá a tudósító.

A címlapfotó illusztráció.