Albániának fontos szerepe van Közép-Európa fejlődésében

 

Az Európai Uniónak sürgősen el kell kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat Albániával – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tiranában, albán hivatali kollégájával közösen tartott sajtóértekezletén.

Albániának fontos szerepe van a Nyugat-Balkán biztonságának szavatolásában, a régióban történő eseményeknek pedig Közép-Európa fejlődésében és az egész Európát érő migrációs nyomás alakulásában – tette hozzá.

Nekünk Magyarországon nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdekünk, hogy a Nyugat-Balkánon jól menjenek a dolgok, ezért elkötelezettek vagyunk a térség európai és euroatlanti integrációja mellett is.


Sajnálatos, hogy az elmúlt egy év nem volt elegendő ahhoz, hogy érdemben megkezdődjenek ezek a tárgyasok. Ezért arra kérjük a bővítés iránt kevésbé érzékeny tagországokat és Brüsszelt is, hogy végre induljanak meg ezek a tárgyalások” – hangsúlyozta. Magyarország ezenkívül Albánia biztonsági szerepe miatt kifejezetten támogatja az ország tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában a 2022-23-as időszakban – tette hozzá

A tárcavezető szerint az uniónak szorosan együtt kell működnie a térség országaival, különben a kontinenst megint elárasztják az illegális bevándorlók, de a migrációnak egészségügyi kockázata is van már a koronavírus-járvány miatt ennek gyors terjedését idézhetik elő a kontrollálhatatlan hullámok. A migrációs nyomás ismét nő a Nyugat-Balkánon, Albánia határaihoz is tavaly 13 százalékkal több illegális bevándorló érkezett, mint egy évvel korábban – jegyezte meg.

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy

egy újabb magyar vállalat hajt végre jelentős beruházást Albániában: 4,6 milliárd forint értékben létesít egy tíz megawatt kapacitású napelemparkot.

Ezáltal megnő az ország belső villamosenergia-kapacitása, és csökken az importfüggősége az energiafogyasztás területén. A magyar cég a beruházáshoz 2,5 milliárd forint magyar állami támogatásban részesül. Emellett további magyar vállalatok készítenek elő vízipari és informatikai beruházásokat az országban – mondta.

Azt, hogy jó alapja van a két ország gazdasági együttműködésének, bizonyítja, hogy tavaly a világjárvány ellenére  százmillió euró fölött volt a kereskedelmi forgalmunk” – hangsúlyozta a miniszter.

Olta Xhacka albán EU-ügyi és külügyminiszter köszönetet mondott Szijjártó Péternek azért, hogy Magyarország tavaly 260 ezer euró értékben segítséget nyújtott Albániának a 2019. novemberi földrengés okozta károk helyreállításához, ezenkívül azért az adományért – egészségügyi felszerelésekért –, amelyet a járvány elleni védekezéshez kapott. Egyúttal üdvözölte, hogy a két ország aznap oktatási megállapodást ír alá, amelynek keretében a magyar állam a 2021-2024 közötti időszakra évente húsz albán diáknak ösztöndíjat ad magyarországi felsőoktatási intézményekben való tanuláshoz.

Második állomás: Ilir Meta köztársasági elnöknél. Egyeztettünk többek között a Nyugat-Balkán - ezen belül is Albánia -...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. február 12., péntek