A Navalnij-tüntetések miatt utasították ki az európai diplomatákat

 

Az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására megszervezett, törvényellenes tüntetésekkel összefüggésben döntött Moszkva a három diplomata kiutasításáról – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában, védelmébe véve az intézkedést.

Az orosz külügyminisztérium pénteken minősítette nemkívánatos személynek a szentpétervári lengyel és svéd főkonzulátus és a moszkvai német nagykövetség egy-egy munkatársát.

„A diplomaták kiutasítása azon lépések következménye, amelyet a moszkvai külföldi képviseletek tettek a törvénytelen zavargásokkal kapcsolatban. Az orosz fél világosan kinyilvánította, hogy nincs szándékában ilyesmit eltűrni” – mondta Peszkov.


A diplomatáknak a tüntetéseken való jelenlétéről az elmúlt napok során videofelvételeket mutattak be az orosz tévécsatornákon.

A szóvivő hétfőn kiemelte, hogy Oroszország miként korábban, továbbra is érdekelt a EU-val fenntartott kapcsolatok újjáélesztésében.

„Nem mi kezdeményeztük a kapcsolatok leépítését. Abból indulunk ki, hogy a feleknek tiszteletben kell tartaniuk egymás érdekeit és mi kategorikusan ellenezzük az egymás érdekeibe való beavatkozást és a kettős mérce alkalmazását”

– mondta.

Peszkov így kommentálta Josep Borrell vasárnapi blogbejegyzését, amelyben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy összegezte moszkvai tárgyalásait, hogy Oroszország nem érdekelt az unióval fennálló kapcsolatai javításában. A főképviselő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az unió szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben a Navalnij-ügy miatt, az emberi jogok megsértésére hivatkozva.

Az orosz külügyminisztérium a TASZSZ-nak hétfőn „meglepetését” fejezte ki Borrell állásfoglalása miatt, amely a tárca szerint elütnek a korábbi, Moszkvában tett nyilatkozataitól. Az orosz állásfoglalás szerint a főképviselőt a Brüsszelbe való visszatérése után „igazították el”, hogy mire kellett volna helyezni a hangsúlyt.

Az európai sajtóban az elmúlt napokban több olyan értékelés jelent meg, amely

fiaskóként értékelte Borrell moszkvai vizitjét, mert sem a Navalnij-ügyben, sem a szimpátiatüntetésekkel szembeni kemény fellépéssel kapcsolatban nem képviselt markáns álláspontot.

A Kreml szóvivője kitért annak a szentpétervári süketnéma férfinak az ügyére, akit jelszavak skandálása címén kapott bírságot. Peszkov szerint ebben a konkrét esetben van értelme a fellebbezésnek, ha még nem járt le a határidő. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Kremlnek nincs köze a Vlagyimir Putyin elnök támogatására beindult flashmob-sorozathoz, amelyről az elmúlt napokban számos videó jelent meg a világhálón.

A címlapfotó illusztráció.