Kiderült, mi lesz a Trump védelem sarokköve 

 

Ostobaság és őrültség lenne a Donald Trump ellen indított, szenátusban lefolytatandó alkotmányos felelősségre vonási eljárásban (impeachment) firtatni a 2020-as elnökválasztás eredményét – jelentette ki Bruce L. Castor Jr., a volt amerikai elnök egyik ügyvédje az eljárásban.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a jogász hangsúlyozta, hogy Trump, aki eddig választási csalásra hivatkozva vitatta a választási eredményeket, nem gyakorolt rá nyomást, hogy ezeket a kijelentéseket tegye.

Ostobaság, őrültség lenne „egy nyertes eljárásba” belekeverni a választások kérdését – fogalmazott Castor.


Ő és jogásztársa, David Schoen képviseli a volt elnököt a február 9-én kezdődő alkotmányossági vádeljáráson a szenátusban.
Trump védői szerint a szenátusnak nincs jogköre egy a hivatalából már távozott elnök esetében lefolytatni az alkotmányossági vádeljárást. Castor szerint ez lesz érvelésük sarokköve.

A képviselőház demokrata párti tagjai hétfőn azzal érveltek, hogy Trump úgy irányította híveinek tömegét a washingtoni kongresszus épületére, mint egy „töltött ágyút", és ezzel minden törvényhozó életét veszélyeztette.

A Donald Trump elleni impeachment-eljárás megindítói szerint a volt elnök gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat január 6-án, amikor a távozó republikánus elnök beszéde után több száz híve megostromolta a Capitoliumot, és a rendbontás során öten életüket vesztették.

Amennyiben a szenátus elítéli Trumpot, úgy elveszítheti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat elnökválasztáson. A szenátusban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsóházban a demokratáknak nincs meg ehhez a többségük.