A Twitter ezúttal a török belügyminiszterre csapott le

 

A Twitter internetes közösségi hálózat kedden a gyűlöletkeltésre vonatkozó figyelmeztetéssel látta el Süleyman Soylu török belügyminiszter két bejegyzését, amelyben úgy utalt a kormány rektori kinevezése ellen tüntető diákokra, mint „LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű)-perverzek.”

A tekintélyes isztambuli Bogazici Egyetem diákjai hetek óta tüntetnek Melih Bulu rektori kinevezése ellen, akit Recep Tayyip Erdogan elnök nevezett, s aki kapcsolatban áll a kormánypárttal. A tiltakozók Bulu lemondását és azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg a rektort.

Hétfőn a rendőrség összecsapott a tiltakozókkal, akik a hétvégén letartóztatott diákok szabadon bocsátását követelték. Azzal vádolják őket, hogy gyűlöletet szítottak és vallási értékeket sértettek meg az egyetemen kihelyezett poszterrel, amelyen az iszlám legszentebb helye volt látható LMBT-zászlókkal. A hatóságok szerint 159 embert vettek őrizetbe az összecsapások során, bár némelyiküket később szabadon engedték.


Az egyetemi diákok szolidaritási szervezete egy későbbi jelentésében már 228 őrizetbe vett személyről adott hírt, miután a sisakot és pajzsot viselő rendőrök rátámadtak a tiltakozókra, akik azt kiabálták, hogy "nem fognak hallgatni, nem félnek és nem fognak engedelmeskedni". A rendőrök könnygázt és gumilövedéket is bevetettek a békés tüntetők ellen. A házakban tartózkodó lakosok edényekkel csörömpöltek hangosan, és tapssal fejezték ki támogatásukat a megmozdulás során. Hasonló tüntetés volt Ankarában is, ott 69 embert vettek őrizetbe.

Soylu vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: „LMBT-perverzeket vettek őrizetbe a Mekkai nagymecset megsértéséért”.

Keddi bejegyzésében pedig azt írta: a török kormány nem fogja tolerálni az „LMBT-perverzeket, akik megpróbálták elfoglalni a doktori irodát”.

A Twitter ezt követően azzal a figyelmeztetéssel látta el Soylu bejegyzéseit, miszerint azok tartalma sérti a közösségimédia-platformnak a gyűlöletkeltésre vonatkozó szabályait. A Twitter mindazonáltal úgy döntött, hogy lehetővé teszi Soylu bejegyzéseinek megtekintést arra hivatkozva, hogy a köz érdeke hozzáférni egy választott politikus által közzétett bejegyzéshez.