Német miniszter: az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon

 

Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint nincs akadálya a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. A politikus azt is kifejtette: nagyon nagy érték, hogy tizenkét hónappal a vírus felbukkanása után már vannak hatékony oltóanyagok, méghozzá milliós nagyságrendben.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint nincs akadálya a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák használatának, ha megkapják az Európai Unió jóváhagyását. A miniszter elmondta azt is, hogy az orosz és a kínai vakcina segíthet Európának túljutni az oltóanyaghiányon – számol be róla a Deutsche Welle közszolgálati csatorna.

Attól függetlenül, hogy melyik országban állítják elő, ha egy vakcina biztonságos és hatékony, segíthet legyőzni a világjárványt – nyilatkozta Spahn a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

A politikus azt is kifejtette: nagyon nagy érték, hogy tizenkét hónappal a vírus felbukkanása után már vannak hatékony oltóanyagok, méghozzá milliós nagyságrendben.

A német egészségügyi miniszter a reményét is kifejezte, miszerint a járványt még ebben az évben sikerül megfékezni, és nem lesz újabb koronavírus-évforduló. Németországban a napokban volt a koronavírus megjelenésének első évfordulója, mivel az első esetet 2020. január 28-án regisztrálták – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Oroszország pénteken bejelentette, hogy százmillió adag oltóanyagot tudna szállítani az EU-nak a Szputnyik V-ből az év második negyedében – ami ötvenmillió ember beoltásához lenne elegendő –, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná az oltóanyagot és Oroszországban addigra befejeződne a lakosság tömeges vakcinációjának alapszakasza.

Spahn néhány nappal azután adott hangot az orosz és a kínai vakcinához való viszonyulásáról, hogy bevallotta, Németország küzdelme a vakcinahiánnyal akár áprilisig is eltarthat.

Legalább tíz héten keresztül áll még fenn az oltóanyaghiányunk” – írta Twitter-üzenetében a miniszter.

Spahn korábban azt is elmondta: üdvözli az EU javaslatát arról, hogy engedélyhez kell kötni az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagok exportját az Európai Unióból. Az Európai Bizottság már pénteken elfogadta a javaslatot, és rendelkezést léptetett életbe a vakcinaexport ellenőrzéséről.

Az exportkontroll rendszerének bevezetésére az adott okot, hogy feszültség keletkezett az EU és az AstraZeneca között, miután az oltóanyag-előállító bejelentette, hogy kevesebb vakcinát tud szállítani az EU-nak a tervezettnél.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) már engedélyezte az orosz és a kínai vakcinákat, most a Nemzeti Népegészségügyi Központ jóváhagyására várnak az oltóanyagok, hogy lehessen velük oltani. Ezzel párhuzamosan, mint a Sinopharm, mind a Szputnyik V vakcinából több milliót rendelt a magyar kormány.

Eközben a nyugati oltóanyaggyárak vakcinái késnek, a mennyiségük nem elegendő arra, hogy elegendő embert beoltsanak velük és lazítani lehessen az eddigi korlátozásokon. Legutóbb épp az amerikai Moderna készítményéből érkezett a várnál kevesebb Magyarországra.

A címlapfotó illusztráció.