×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor szövetségese készen áll Olaszország vezetésére

 

Többfajta kimenetele lehet az olasz kormányválságnak. Giuseppe Conte keddi lemondását követően Sergio Mattarella köztársasági elnök kezébe került az ország sorsa. Az államfő ma délutántól kezdődően külön-külön fogadja a politikai pártok delegációit, hogy meghallgassa szándékaikat. A kihallgatások sora a pénteki nappal lezárul.

A jobbközép koalíció közös gyűlését követően Matteo Salvini, a Liga elnöke a Magyar Nemzetnek számolt be a jobboldali erők közös célkitűzéseiről.

„Teljes az egyetértés a koalíciós partnerek között, ezért közösen fordulunk a köztársasági elnökhöz, hogy jelezzük, kész programunk van az ország vezetésére. Gyors döntésre van szükség. A Conte–Renzi-marakodás súlyos következményeit az olasz állampolgárok viselik” – hangsúlyozta a volt belügyminiszter.

„Azonnali megvitatásra váró dekrétumokról kellene dönteni, a családok, a vállalkozások azonnali megsegítéséről, adóhátralékok eltörléséről, a milliárdos állami beruházások engedélyezéséről” – sorolta a szoros határidőn belül megoldásra váró kérdéseket a Liga elnöke.

Nem nevezhető komoly politikának, amikor az éjszaka leple alatt, úton-útfélen politikusokat keresnek egy újabb ciklus elindításához

– nyilatkozta Salvini annak kapcsán, hogy Giuseppe Conte volt kormányfő úgynevezett „építők” vagy „felelősök” toborzásán fáradozik, akik biztosíthatják a harmadik ciklushoz szükséges többséget.

Matteo Salvini azt is elmondta, abban reménykednek, hogy az olasz állampolgárok végre szóhoz juthatnak, vagyis előre hozott választások mellett dönt a köztársasági elnök. Az egészségügyi és gazdasági nehézségek leküzdésére kidolgozott programjuk van, készen állnak a kormányzásra – jelentette a jobbközép erők nevében.

A volt belügyminiszter végül úgy fogalmazott, ideje lenne véget vetni a baloldali kormányagóniának, a túlélési próbálkozásoknak, és az országot szégyenbe borító taktikázásoknak.

„Építőknek vagy felelősöknek” nevezett szövetségesek keresésén fáradozik Giuseppe Conte, aki tegnap délelőtt benyújtotta lemondását kormányfői tisztségéről Sergio Mattarella köztársasági elnöknél. Minden jel arra utal, hogy Conténak szándékában áll egy harmadik ciklus megkezdése, ehhez azonban támogatókra van szüksége a felsőházban.

Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet munkatársa adott részletes elemzést az olasz belpolitikai helyzet hátteréről, párt- illetve személyi kérdéseiről a M1 Ma reggel című műsorában elmondta:

A kormánykoalíciót összesen négy párt alkotja, a baloldali Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), illetve két kisebb párt, melyek közül az egyik, a Szabadok és Egyenlők (LeU) egy radikális baloldali formáció, a másik pedig a nagy demokrata pártból kilépett Renzi-féle 2-3 százalék körüli támogatottságú mozgalom, az Élő Olaszország (IV), amely azonban választáson még sohasem mérettette meg magát, ezért nem ismert a pontos támogatottsága. A bizalmi szavazás során ugyanis csupán 156 szenátort tudott maga mellé állítani, közülük hárman örökös szenátorok. A stabil többség megszerzéséhez újabb szenátorok jelentkezésére van szüksége.


Tíz szenátor fejezte ki szándékát az alsóházban, hogy egy Conte mentésére alakult centralista politikai csoport létrehozásában részt vállalna. A Hajrá Olaszország (FI) soraiból pedig újabb két szenátor csatlakozása várható. A Conténak mentőövet dobó szenátorok alakulata a Vegyes Csoportnak (GM) nevezett függetlenekből, illetve az FI egyes tagjaiból állna, kikötéseik között szerepel azonban, hogy Matteo Renzi és az Élő Olaszország párt tagjai nem lehetnek az új kormánykoalíció partnerei.

A fenti tíz biztos jelölt viszont már korábban is támogatta Contét a felsőházi bizalmi szavazáson, ezért a frissen lemondott kormányfőnek hét új támogatóra lenne szüksége. Sajtóforrások szerint

a Conte megmentésére létrejött, tíz tagból álló csoport máris belső érdekfeszültségek áldozata

írta az Il Giornale napilap.