×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Káoszt hozott a hazánkat támadó holland kormány válságkezelése

 

Enyhülnek a zavargások Hollandiában, amelyek a kormány szigorításai miatt kezdődtek a múlt héten. A rendbontók több közteret is megrongáltak, boltokba törtek be, és több esetben kövekkel dobálták meg a kiérkező rendőröket. Az összecsapásokban többen súlyosan megsérültek. A kormány azért rendelt el országos zárlatot, mert naponta még mindig mintegy kétezer újabb koronavírusos esetet regisztrálnak az országban, és az elhalálozások száma is magas.


A holland rendőrség szerint mintegy negyven éve nem voltak ilyen összecsapások, zavargások Hollandiában, mint amit az utóbbi időben tapasztaltak a kormány koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedései miatt.

A koronavírus-járvány kezdete óta többször rendeltek már el zárlatot az országban; október óta zárva vannak a bárok és az éttermek, december óta nincs tanítás az iskolákban, és csak az alapvető cikkeket árusító boltok lehetnek nyitva, de kijárási tilalmat eddig nem vezettek be.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az elmúlt hetekben kormányválság bontakozott ki Hollandiában. A Mark Rutte miniszterelnök által vezetett kabinet lemondott, és a márciusi választásokig ügyvezető kormányként folytatja a munkáját.

„Komoly kritikákat kapott a holland kormány a belpolitikai szférában az oltási kampány megszervezéséért,

hiszen eddig a lakosság mintegy fél százalékát sikerült beoltani. Emellett probléma az is, hogy Hollandia kereskedelmének egy jelentős részét a turizmusból befolyt összeg jelenti, amivel jelenleg egyáltalán nem tudnak számolni. A koronavírus-járvány okozta kár már a GDP 1,7 százalékát teszi ki, ami súlyos társadalmi feszültséget eredményezett” – magyarázta Veszprémy László Bernát, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Kiemelte, azokon a településeken, ahol a legsúlyosabbak voltak a tüntetések, mint például Eindhovenben vagy Rotterdamban, jelentős arányban élnek bevándorló hátterű emberek.

„Eindhoven egy 350 ezer fős település, ahol a lakosság tíz százaléka migrációs hátterű, Rotterdamban pedig a lakosság több mint fele az, így elmondható, hogy a tüntetők között jelen kellett lenniük bevándorlóknak is” – magyarázta.

Hollandia évek óta kritizálja Magyarországot. Aggódnak a magyar jogállamiságért és a demokráciáért is. Így különösen kínos annak a botránynak a kirobbanása, ami nemcsak jogállamiságot sértett,

de több száz családot anyagilag is ellehetetlenített

– hívta fel a figyelmet.

Hollandiában 2012 óta több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután az adóhatóság csalóként kezelte őket, és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. Ez legtöbbször olyan családoknál fordult elő, ahol a szülőknek kettős állampolgársága volt.

A nemzeti ombudsman és a holland parlament vizsgálóbizottsága is arra a következtetésre jutott,

hogy az adóhatóság megsértette a jogállamiságot, figyelmen kívül hagyta a gyermekjogokat, és több családot lehetetlenített el anyagilag.

A címlapfotó illusztráció.