Navalnij ügyéról is tárgyalt Putyin és Biden

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök „megadta a szükséges felvilágosítást” amerikai hivatali partnerének, Joe Bidennek az Oroszországban letartóztatott ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ügyében – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán.

Rendőrök távoznak a lakásból, ahol Oleg Navalnij, Alekszej Navalnij letartóztatott orosz ellenzéki politikus testvére lakik Moszkvában (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

Az azt firtató kérdésekre, hogy a felvilágosítás Navalnij egészségi állapotára avagy a letartóztatására vonatkozott-e, a szóvivő kijelentette: „Azokra a kérdésekre vonatkozott, amelyeket az Egyesült Államok elnöke érintett. A megjegyzések egyike sem maradt magyarázat nélkül.


Putyin és Biden első telefonbeszélgetését követően a Fehér Ház közölte, hogy „Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügye” téma volt az eszmecserén.

Az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott állásfoglalása szerint a Navalnij-ügyben kialakult helyzetben kételyek merültek fel az Oroszország és az Európai Unió közötti együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségével kapcsolatban.

A tárca ugyanakkor jelezte, hogy nem akarja sértődötten felszámolni a párbeszéd utolsó csatornáit,

mert tudatában van: „türelmes munkára van szükség ahhoz, hogy egyenrangú és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést lehessen kialakítani az Európai Unióval”, ha készen áll majd erre.

Navalnij megsértette a felfüggesztett büntetés feltételeit?

A tárca megismételte hivatalos álláspontját, miszerint Navalnij ellen, akit korábban két ízben sikkasztás címén elítéltek, körözést adtak ki, mert több ízben megsértette az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá kiszabott felfüggesztett büntetés feltételeit.

Ezért őrizetbe vették a repülőtéren, amikor január 27-én visszatért és elrendelték előzetes letartóztatást. A bíróság február 2-án dönt arról, hogy leltöltendővé változtatja-e a felfüggesztett szabadságvesztést.

Az orosz külügyminisztérium nehezményezte, hogy az EU szemet huny a baltikumi orosz ajkú lakosság jogainak „durva megsértése”, a szólásszabadság ottani korlátozása és a történelem átírását célzó kísérletek, valamint az ukrajnai válság rendezését célzó minszki és a „normandiai négyek” csúcstalálkozóin elért megállapodások Kijev általi "szabotálása", továbbá az orosz nyelv ukrajnai diszkriminálása felett.

Egy másik dokumentumban a tárca barátságtalan lépésnek, az orosz belügyekbe való beavatkozásnak minősítette a G7-csoportnak a Navalnij szabadon bocsátását sürgető állásfoglalását.

A dokumentumban felszólította a csoportot és az EU-t, hogy tartsák magukat a nemzetközi jog általánosan elismert szabályaihoz,

hagyjanak fel a tények manipulálásával és „az információs háború egyéb eszközeinek” alkalmazásával, valamint mérlegeljék „az oroszellenes diplomáciai lépések” lehetséges következményeit.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy felelősségre vonja azokat a közösségi médiaszolgáltatókat, amelyek a hivatalos felszólítás ellenére sem távolították el azokat a felszólításokat, amelyek fiatalkorúakat buzdítottak a Navalnij hívei által január 23-án megtartott, hivatalosan nem engedélyezett tüntetéseken való részvételre.

Felkíván lépni a hatóság az online óriások ellen

A hatóság a Facebook, az Instagram, a Twitter, a TikTok, a YouTube, a VKontaktye, és az Odnoklassznyiki ellen kíván fellépni, mert ezek a cégek összesen 170 ilyen mozgósító üzenetet nem töröltek.

A bírság első körben 800 ezer és 4 millió rubel közötti lehet, megismételt törvénysértés esetén pedig elérheti az éves bevétel egytizedét (a rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér).

Ivan Zsdanov, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) igazgatója közölte, hogy szerdán az orosz belügyminisztérium házkutatást tartott a Navalnij házaspár két lakásában.

Az intézkedést egy büntetőeljárás keretében hajtották végre, amelyet azon a címen indítottak, hogy az előzetes letartóztatásba helyezett politikus támogatására és az FBK által a Putyin elnök állítólagos palotájáról készült dokumentumfilm hatására rendezett január 23-i tüntetéseken nem tartották be a járványügyi előírásokat.

Az álarcot viselő rendőrök az egyik ingatlan ajtaját, amelyben a politikus fivére, Oleg tartózkodott, megkísérelték betörni.

Oleg Navalnijt a moszkvai rendőrség őrizetbe vette a házkutatás nyomán

– közölte Ivan Zsdanov a Twitteren. Egyelőre nem tudni, milyen indokkal állították elő Alekszej Navalnij testvérét.

A Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózat, a The Insider orosz hírportál és a Der Spiegel német magazin szerdán azzal vádolta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azon tisztjeit, akik szerintük augusztusban megpróbálták megmérgezni Navalnijt, hogy közük volt Timur Kusajev újságíró, Ruszlan Magomedragimov aktivista és Nyikita Iszajev, az Új Oroszország mozgalom vezetőjének 2014 és 2019 között bekövetkezett halálához.

Erre a tényfeltárás részvevői a meggyanúsított FSZB-esek utazásaira vonatkozó adatokból következtettek. Ügyvédje szerint szerdára virradóra állapota megromlása miatt ismét kórházba szállították az 54 éves Marija Jugyinát, akit a január 23-i tüntetésen hasba rúgott egy rendőr. Az incidensről videofelvétel készült, amely emblematikussá vált a megmozdulással rokonszenvezők körében.

A többtucatnyi városra kiterjedő, több tízezer ember részvételével tartott szombati tüntetésekkel kapcsolatban az OVD-Info jogvédő szervezet szerint 3960 embert vettek őrizetbe.

Az FBK filmjét, amely szerint Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében, szerda estig több mint 96 milliószor látták. Navalnij követői vasárnapra újabb megmozdulásokat hirdettek meg.