Már Enzo Ferrari kedvenc étterme is segítségért kiált

 

Elárverezi emléktárgyainak jelentős részét a Ristorante Cavallino, amely a Ferrari maranellói gyárának főbejáratával szemben található. A cégalapító Enzo Ferrari és számos későbbi pilótája, így Michael Schumacher kedvenc olaszországi étterme részben azért kényszerül erre, mert a koronavírus miatti lezárások miatt jelentősen visszaesett a bevétele, a balközép olasz kormány pedig késlekedik az étterem-tulajdonosoknak járó kompenzáció kifizetésével.

A Modena közelében található Cavallino étterem az évtizedek során a gasztronómia és az autósport-kedvelők szentélyévé vált.

Enzo Ferrari az egyik barátját bízta meg az étterem vezetésével, és az évtizedek során kultikus státuszba lépett, családias hangulatú étkezde a cégalapító kedvenc helyévé vált. Gyakran ebédelt az étterem különtermében, tárgyalt egy cappuccino mellett pilótái szerződéséről, vagy csak benézett vasárnap délutánonként, hogy onnan követte a televízióban a Forma–1-es versenyeket.


Ferrari barátja, Giuseppe Neri 36 évig, haláláig vezette az éttermet, s ez idő alatt rengeteg Ferrari-emléktárgyat gyűjtött össze, melyekkel az éttermét feldíszítette.

Egy nemrégiben végrehajtott felújítás újjászületett étterem témája a Ferrari lesz, de Neri halálával a Ferrari kollekciójának nagy része eladásra kerül.

Az aukciót február 6-án rendezik meg, az Artcurial árverésén. Az aukción zászlóktól, prospektusoktól és kitűzőktől kezdve a könyveken, sisakokon, autómodelleken és alkatrészeken át a Forma–1-es versenyzők által aláírt fotókig sok mindent megvásárolhatnak az érdeklődők.

A kikiáltási árak néhány száz eurótól kezdődnek, és akár 40 ezer euróig is felmehetnek, például az állványra szerelt Forma–1-es motor esetében, ami a 2006 és 2013 közötti időszakban használt nyolchengeres (V8-as) Ferrari-erőforrás.

Több mint 150 tárgyat bocsátanak árverésre, az eladásra kínált termékek teljes listáját ide kattintva tekintheti meg.

Válságban az olasz éttermek

Olaszországban a koronavírus-vészhelyzet miatti korlátozások és a balközép kormány rossz válságkezelése miatt már többször is tiltakoztak a vendéglősök.

Többségük ugyanis elégedetlen a balközép kormány intézkedéseivel.

Mivel Olaszországban egyre növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma, a kormány folytatta a tilalmak kibővítését, így Rómában már több mint egy hete ki sem szállíthatnak az éttermek.

Armando Minotti, a város déli részén található Loste Ria étterem tulajdonosa elmondta, hogy „nem mehetünk tovább ezen az úton” – a közelmúltbeli veszteségek miatt lehetetlenné vált gyermekei ellátása, és

állami pénzügyi támogatásban sem részesült.

Vagy az összes vállalkozást bezárják, mint ahogy azt márciusban is tették, vagy nyitva hagynak minden üzletet. Egyértelmű szabályokra van szükség. Ez a kormány minden héten megváltoztatja a szabályokat, ami abszurd” – mondta Max Vietri, a Fuoco & Farina étterem tulajdonosa, majd hozzátette: „lehetetlen így tovább menni.

A címlapfotó illusztráció.