Holokauszttúlélőket oltanak Bécsben az emléknapon

 

Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 76. évfordulóján holokauszttúlélőket oltanak be koronavírus elleni vakcinával az osztrák és a szlovák fővárosban.

Tartozunk nekik ezzel” – mondta Erika Jakubovits, a bécsi zsidó közösség vezetője, az oltás szervezője. „Annyi traumát szenvedtek el, és még bizonytalanabbnak érzik magukat a járvány alatt” – nyilatkozott az AP Newsnak Jakubovits.

Több mint négyszáz, többségükben a nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó túlélő kaphatja meg az első dózist Bécs legnagyobb oltási központjában szerdán. Néhányukat mentővel vagy busszal szállítják a helyszínre, másokat a gyermekeik kísérik el, de a jobb egészségben lévők metrón érkeztek az oltási központba.


Jakubovits az osztrák egészségügyi minisztérium és a bécsi önkormányzat támogatásával szervezte az oltási akciót, amit a bécsi zsidó közösség tizenkét orvosa segít önkéntesen.

Bár az oltási programot kifejezetten a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja kapcsán rendezték meg, nem csupán a soa túlélőinek, hanem minden, 85 év feletti bécsi zsidó számára felajánlották a lehetőséget.

A Bécsben élő, nagyjából nyolcezer fős zsidó közösség nagy része már decemberben részesült a koronavírus elleni vakcinában, amikor az idősek otthonában megkezdődött az oltási program – mondta az AP-nek Jakubovits.

Ausztriában az idősotthonokban élők többsége már megkapta az első dózist az osztrák hírügynökség, az APA szerint.

A hét elején az Európai Zsidó Kongresszus, az EJC elnöke, Moshe Kantor felszólította az Európai Uniót, hogy biztosítsa a holokauszt túlélőinek a hozzáférést a vakcinákhoz, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Az EJC becslése szerint ma körülbelül húszezer holokauszttúlélő él még az Európai Unió tagországaiban.

Ők egész életükben hatalmas lelkierőt mutattak, de a jelenlegi krízisben sajnos sokan egyedül, fájdalmak között haltak meg, vagy éppen most is küzdenek az életükért, mások pedig a szélsőséges elszigeteltségtől szenvednek” – mondta Moshe Kantor.

Kötelességünk a túlélők felé, hogy biztosítsuk azt, hogy életük utolsó éveiben méltóságban, félelem nélkül, szeretteik körében élhessenek

– tette hozzá.

A bécsihez hasonló akció indult Pozsonyban is, ahol szerdán szintén holokauszttúlélőket kezdtek oltani. „Nagyon-nagyon hálásak vagyunk, hogy az oltás egy ilyen szimbolikus napon indult el” – mondta Tomas Stern, a pozsonyi zsidó közösség vezetője. 128 túlélő kaphatta meg az első oltást szerdán, és további 330 vár oltásra Szlovákia-szerte a következő napokban.

Izraelben a hetven év felettiek nyolcvan százaléka megkapta már a vakcina első dózisát, és csaknem hatvan százaléka a másodikat is.

Mivel Izrael az oltási programját gyorsan indította el, ezért nem volt szükség a holokauszttúlélők külön kezelésére.

Izraelben mindeddig kilencszáz holokauszttúlélő halt meg a vakcina megjelenése előtt a koronavírus-járvány miatt, és ötezernél is többen fertőződtek meg az izraeli statisztikai hivatal adatai szerint.

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjáról és az auschwitzi haláltábor felszabadításáról itt olvashat bővebben.

A címlapfotó illusztráció.