Káosz, fosztogatás, pusztítás – ezt hagyta maga után a holland miniszterelnök

 

A bukott holland kormány zavaros járványügyi intézkedései miatt teljes a káosz Hollandiában. A hét végén kijárási korlátozások miatt erőszakos megmozdulások voltak, és a többnyire migránsokból álló csoportok kifosztották az üzleteket, beverték a kirakatokat és felgyújtották az autókat. Megdöbbentő képek az anarchiába süllyedő Hollandiából.

A holland kormány hosszas tétovázás után döntött arról a múlt héten, hogy – a második világháború óta először – kijárási tilalmat vezet be este fél kilenc és reggel fél öt között, hogy lassítsa a járvány terjedését. A parlament csütörtökön jóváhagyta a döntést. A rendelkezés megsértői 95 eurós büntetésre számíthatnak.

A kijárási tilalom elleni demonstrációk, majd zavargások szombaton Amszterdamban és Eindhovenben kezdődtek,


ahol tüntetők csoportjai gyűltek össze annak ellenére, hogy a csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok.

A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is bevetett a tiltakozók ellen.  A holland televíziók arról számoltak be, hogy

Eindhovenben maszkos fiatalokból álló bandák gyújtogattak és üzleteket fosztottak ki.

Más városokban is este 9 óra körül, a kijárási tilalom kezdetekor  zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Több fiatalt huliganizmus vádjával előállítottak a hatóságok.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén

a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírusteszt-központját,

míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása.

Vasárnap még több városban történt rendbontás. Eindhoven igazi csatatérré változott, miután a fiatalok

csoportokba verődve garázdálkodtak a városban, betörtek egy bevásárlóközpontba, kifosztották a boltokat és felgyújtottak egy autót a téren.

A kelet-hollandiai Enschedében kerékpárokat rongáltak meg a randalírozók és petárdákat robbantgattak. A zavargások után országszerte csaknem kétszáz fiatalt állítottak elő a hatóságok huliganizmus vádjával.

 

Geert Wilders, az euroszkeptikus Szabadságpárt vezetője felszólította a miniszterelnököt, hogy vesse be a hadsereget a rendbontók ellen.

A – gyakran bevándorlókból álló – söpredék elpusztítja hazánkat. Nincs közük Hollandiához, nem becsülik az értékeinket. Vessünk véget ennek, és cselekedjünk! Rutte, mielőtt ez az erőszak polgárháborúvá válik, lépjél! Hívd a hadseregünket, most!

Hétfőn több holland városban is folytatódtak a zavargások

Rotterdamban az egyik legrosszabb a helyzet – olvasható a BBC oldalán. Több mint százötven zavargót tartóztattak le. A rendőrségnek könnygázt, vízágyukat és figyelmeztető lövést kellett használnia a tüntetőkkel szemben. Ahmed Aboutaleb polgármester sürgősségi rendeletet írt alá, amely szélesebb körű letartóztatási jogkört adott a rendőrségnek.

A fővárosban is rohamrendőrök csaptak össze a tüntetőkkel. A rendőrség jelentése szerint az összecsapásban több tiszt megsérült.

Amszterdamban Femke Halsema főpolgármester

veszélyes körzetnek nyilvánította a teret, és felhatalmazta a rendőrséget, hogy fegyvereket keresve megmotozhatják a tüntetőket.

Emellett pedig arra kérte a szülőket, hogy próbálják meg otthon tartani a dühöngő fiatalokat.

Az ország déli részén található Den Boshban bevándorlókból álló csoportok betörték az ablakokat, kifosztottak egy élelmiszerboltot és több autót is felborítottak.

Több város polgármestere megfogadta, hogy sürgősségi intézkedéseket vezet be a további zavargások megelőzése érdekében.

Megdöbbentő fotók az anarchia felé tartó Hollandiából: