×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Autókat, buszokat gyújtottak fel a kijárási tilalom ellen tüntetők Hollandiában

 

Hollandiában országszerte zavargások törtek ki vasárnap a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt, több mint kétszáz embert vettek őrizetbe a hatóságok – írja a Dutchnews holland hírportál.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások ellen tüntető emberek összecsapnak a rohamrendőrökkel (Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen)

A beszámoló szerint a rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, ahol tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is bevetett a tiltakozók ellen.  A holland televízió csatornák arról számoltak be, hogy Eindhovenben fiatalokból álló bandák tüzeket gyújtottak és üzleteket fosztottak ki.

Más városokban is, este 9 óra körül – a kijárási tilalom kezdetekor – zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása.

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy lassítsa a járvány terjedését.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások ellen tüntető emberek összecsapnak a rohamrendőrökkel (Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen)

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban.

 

Eközben Izraelben is tüntetnek az ultraortodox zsidók a kijárási tilalom ellen, felgyújtottak egy buszt is.

A tiltakozók először kövekkel dobálták meg az autóbuszt, könnyebben megsebesítve az arab sofőrt, majd leszállítása után betörték a jármű ablakait, és felgyújtották a járművet. A tűz miatt megolvadtak a közeli villanyvezetékek, és evakuálni kellett a közeli házban élőket.

A rendőrség közleménye szerint négy embert tartóztattak le a busz felgyújtása, valamint a vészhelyzeti dolgozók munkája akadályozásának kísérlete és a lakosság veszélyeztetése miatt.