Előkerült a vízágyú is a holland tüntetők ellen

 

A rendőrség vízágyú segítségével tisztította meg az amszterdami Museumpleint. Eindhovenben is feloszlatták a tüntetést, és harminc embert tartóztattak le.


Ismét tüntetések törtek ki Hollandiában, ezúttal vízágyút is bevetette a rendőrség a tüntetők ellen.


Mindkét város polgármestere betiltotta a tüntetéseket.

Hollandiai fiatalok egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, tiltakozásul a szombaton bevezetett kijárási tilalom ellen - írta vasárnap a Dutchnews holland hírportál.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a fiatalok a város kikötőjében gyűltek össze szombat este 9-kor - fél órával a kijárási tilalom kezdete után - kövekkel és petárdákkal dobálták a rendőröket, így végül a rohamosztagot vetettek be ellenük a hatóságok. Két embert őrizetbe vettek, és büntetéseket róttak ki a résztvevőkre.

Hollandiában a kijárási tilalom első estéjét számos tiltakozás, szabálysértés és garázdaság történt országszerte, a rendőrség beszámolói szerint 25 embert állítottak elő és mintegy 3600 bírságot szabtak ki szabályszegésért. A dél-hollandiai Stein városában is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása.

Vasárnap kora délután körülbelül 250 ember gyűlt össze az amszterdami Museumplein-en. Ezt követően a rendőrség távozásra szólította fel a tüntetőket, de a demonstrálók nem engedelmeskedtek, ezután elkezdték dobálni a rendőröket. Erre válaszul a rendőrség tömegoszlatásba kezdett: vízágyúkat, gumibotot lovas rendőröket, kutyákat is be kellett vetni.

Eindhovenben is mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze vasárnap délután, engedély nélkül, sokan maszkot sem viseltek.

Délután negyed háromtól kellett beavatkozniuk a rohamrendőröknek, itt is be kellett vetni a vízágyúkat.

(Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/ EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Már tegnap este nyugtalan volt a helyzet Hollandiában. Többen a kijárási tilalmat megszegve az éjszakai órákban az utcákra mentek, ahol rendbontásba kezdtek.

A tüntetések az oltások, a kijárási tilalom és a járványhelyzettel járó korlátozások miatt kezdődtek.

(Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/ EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

(Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/ EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy elkerüljék a vírusmutációk terjedését.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban.