Csak negatív vírusteszttel lehet kilépni az utcára az egyik szomszédos országban

 

Tombol Európában a koronavírus, több országban is kemény szigorításokat jelentettek be. Norvégiában vesztegzár alá került a főváros Oslo, míg Szlovákiában hamarosan csak negatív koronavírus-teszttel lehet majd kilépni az utcára – derült ki az M1 Híradóból.


Azonnali és drasztikus lépéseket jelentett be szombat reggel a norvég kormány.


Déltől vesztegzár alá vonták a fővárost és kilenc szomszédos települést, hogy megállítsák a koronavírus fertőzőbb és halálosabb variánsának terjedését.

Minden üzletet bezártak, és minden rendezvényt betiltottak. Hétfőn az iskolák sem nyitnak ki, és mindenkit felszólítottak arra, hogy dolgozzon otthonról.

Alig egy hete a norvég miniszterelnök még a korlátozások feloldásáról beszélt. Most azonban arra figyelmeztetett: egy héten belül akár az egész országot lezárhatják, ha nem sikerül megállítaniuk az új variáns terjedését.


Szovákiában tart az országos tesztelés,

jövő hét szerdától ugyanis csak negatív koronavírus teszttel lehet utcára lépni.

Az országban egyre drámaibb a helyzet: a kórházak kezdenek megtelni, rohamosan fogy az orvosi oxigén is. A járvány ráadásul a kistelepüléseket sem kerüli el. A felvidéki községben: Kürtön is sokan kapták el a fertőzést, ami felforgatta a helyiek életét.

A 2000 fős nagyrészt magyarok lakta felvidéki település mindössze 20 kilométerre fekszik a magyar határtól. Itt is nagy erőkkel tesztelik az embereket, hiszen Szlovákiában

a hét elején indult az országos ellenőrzés.

Az állampolgároknak jövő keddig van lehetőségük arra, hogy megjelenjenek a mintegy 3600 tesztpont valamelyikén.